Gnosjö kommun logotype

Direktkontakt

GGVV Sotning Ventilation
0371-131 80
info@ggvvsot.se
www.ggvvsot.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen
samhallsbyggnadsnamnd@gnosjo.se

Gnosjö kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
335 80 Gnosjö

Bygglovshandläggare
Ingela Hilding
0370-33 10 18

Antigona Jashari
0370-33 10 40

Cornelia Johansson
0370-33 10 46

Kaminer och eldstäder

Om du ska installera en braskamin eller förändra din befintliga kamin eller eldstad, kontaktar du oss. Vid nyinstallation krävs alltid en anmälan.

Om du ska installera en braskamin eller förändra din befintliga kamin eller annan eldstad, kontaktar du samhällsbyggnadsförvaltningen för råd.

Anmälan för kaminer och eldstäder

Vid nyinstallation krävs alltid en anmälan. För att få ta en ny eldstad i drift krävs en installationsbesiktning som utförs av de flesta skorstensfejare. Anmälan kan göras via e-tjänst eller blankett.

Säker eldning

Eldstäder och kaminer är en vanlig brandorsak i villor och småhus. Det finns därför fyra viktiga saker att tänka på för att minska risken för brand, när det gäller eldstäder. Du behöver köpa rätt produkt för rätt ändamål, installera rätt, elda rätt, sota regelbundet och ta hand om askan

Elda rätt

För att din eldstad ska må bra, inte slitas och inte orsaka brand i är det viktigt att du eldar rätt och tar hand om aska på ett säkert sätt. En tumregel är att maximalt elda tre kg torr ved per timme under tre till fyra timmar. Sedan låter du kaminen vila lika länge, innan du kan börja elda på nytt. Är du osäker på vad som gäller kontaktar du tillverkaren eller sotaren.

Elda torr ved

Elda aldrig annat än torr ved i din kamin. Blöt ved ger en annan sorts beläggning i skorstenen och kan orsaka skorstensbrand. Skorstenen kan också bli svårare att sota.

Ta hand om askan

Varje år orsakas bostadsbränder av att aska som inte slocknat helt, blivit ställd på verandan eller altanen. Även om eldning skedde för ett par dagar sedan kan askan fortfarande innehålla glödrester. Aska och sotrester ska därför alltid hanteras på ett brandsäkert sätt. Dessa ska läggas i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet placeras på obrännbart underlag.

En tjej sitter framför brasan i en kamin.

Kontrollplan för eldstad och rökkanal

Alla som söker bygglov eller gör en bygganmälan måste upprätta en kontrollplan. Vi har tagit fram ett förslag till kontrollplan för eldstad och rökkanal. Men du kan också göra din egen.

Kontrollplan för eldstad och rökkanal Pdf, 162.1 kB.

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan