Gnosjö kommun logotype

Grannsamverkan

Grannsamverkan är en metod som bidrar till att minska brottsligheten och öka tryggheten i ett bostadsområde.

Vad är grannsamverkan?

Grannsamverkan är en metod som bygger på samarbete mellan grannar och lokal polis. Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och trivseln i bostadsområdet. Det handlar främst om att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder.

Metoden går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Med större social kontroll kan en möjlig gärningsman upptäckas lättare.

Hur går det till?

Den som vill starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen eller kommunen för uppstart av Grannsamverkansområdet. De boende utbildas av polisen och får då en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Grannsamverkan kan ni ha oavsett om ni bor i villa eller lägenhet.

Behöver du en ny grannsamverkanskylt?

Större skyltar och klisterlappar kan hämtas ut i receptionen i kommunhuset, de finns även hos polisen. Kontakta kontaktcenter vid behov.

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan