Gnosjö kommun logotype

Vår familjs liv har berikats enormt av att vara familjehem

Camilla Karlsson är en hjälpare i sin personlighet. Det gjorde att hon tillsammans med sin familj valde att bli familjehem. Något de aldrig ångrat. Det ger så mycket tillbaka.

Camilla och hennes familj har varit familjehem i flera år, vilket gett henne många erfarenheter som hon vill dela med sig av. Under våren kommer hon och Maria Nordenström att starta träffar där man kan få tala förutsättningslöst om att vara familjehem. Träffarna är öppna för de som redan är familjehem och för de som funderar på att bli. Den första blir på biblioteket i Gnosjö måndagen den 26 februari klockan 19.00 till 20.30.

– Anledningen till träffarna är att man som familjehem alltid stöter på tankar och funderingar. Träffarna kan också göra att man tar steget att bli familjehem, tror Camilla.

Kanske du har plats både hemma och i hjärtat?

Behovet av familjehem är enormt och bristen är stor.

– Många tror att du måste vara lite extra för att bli familjehem, men så är det inte. Utan man är en familj som alla andra. Men du har kanske en extra plats både hemma och i hjärtat.

Först var familjen kontaktfamilj.

– Vår historia började 2004. Då blev vi kontaktfamilj till en liten tjej, men det varade tyvärr inte länge av olika anledningar. Någonstans behövde vi sedan tid att läka. Hon berörde oss mycket. När det blev ett avslut behöver man läkas.

Ibland kan det vara känslomässigt påfrestande att se vad barnen har upplevt i sina liv.

– Efter några år var vi beredda och bestämde oss för att öppna upp vårt hem för ett utsatt barn 2017. Då hade vi gått igenom alla utredningar som krävs. Våra egna barn var då 8, 18 och 20 år.

Många som blir familjehem väljer att göra det när de egna barnen har växt till sig lite. De inser att de har tiden, platsen, orken och känner sig trygga i sitt föräldraskap.

– I april 2018 berikades vårt liv med en liten kille på fyra år. Nu är Victor snart tio. 2020 kom lilla Elsa. Victor är vårdnadsförflyttad till oss, vilket innebär att vi har alla de juridiska rättigheterna för honom med den skillnaden att han ärver sina biologiska föräldrar, inte oss. Vi har mycket bra förhållande med hans föräldrar och var till och med på deras bröllop. Med Elsa var det meningen att hon bara skulle stanna över helgen. Sen blev det några månader och nu har det blivit fyra år.

Barnet ska matcha familjen

När du väljer att bli familjehem, så kommer du att bli tillfrågad om du kan tänka dig att ta hand om ett barn som bor här eller som kommer längre ifrån. Barnet ska ”matcha” den egna familjen så gott det går. Det görs en skattning om barnet kommer att passa in i din familj beroende på era intressen, familjesammansättning, vilken ålder era biologiska barn har och er livsstil. Hela familjen måste vara del i beslutet, eftersom det påverkar hela familjen.

Men man måste inte vara en familj för att bli familjehem. Man kan vara ensamstående, man kan även vara ett samkönat par. Det viktiga är att man är trygg och orkar med en del påfrestningar.

– Vi har haft förmånen att få ha barnen hos oss. Vi har aldrig gjort någon skillnad på de placerade barnen och våra biologiska. Men man har alltid en tanke att de här barnen kan försvinna från oss. De har berikat våra liv enormt. Men baksidan är, att barnet kan försvinna från en, om det nu finns någon baksida.

Socialförvaltningen stöttar

Som familjehem får man mycket stöd av socialförvaltningen, familjehemsresursen och av familjebehandlare.

– När man vunnit tillit hos barnen så börjar de berätta. Det kan vara emotionellt svårt att ta emot sådant, som är långt borta från ens egen verklighet. Det kan vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till det de berättar om föräldrarna, exempelvis. Om man får veta sådant som inte är bra för barnen så är det tufft.

Har du tankar på att bli familjehem så kan du kontakta socialförvaltningen eller familjehemsresursen. Familjehemsresursen är de som sköter placeringarna av barnen. De har överblick över var familjehemmen finns och de behövande barnen. De sköter matchningen mellan familj och barn.

En kvinna och två barn spelar kortspel.

Detta tittar man på vid en utredning

En kvinna och en flicka sitter vid matbordet. Båda skrattar och ser glada ut.

– Väntan på ett barn kan vara väldigt lång, men det kan också komma från en dag till en annan. Det handlar om att man vill att barnet och familjen ska matcha. Vi har blivit tillfrågade om att ta emot ett tredje barn, men då var vi tvungna att tacka nej, vilket var svårt. Jag ser det som ett kall. Jag vill hjälpa. Det ligger i min personlighet. Men man får tänka på att du får inte bara barnet när du blir familjehem, utan du ska även ha kontakt med föräldrarna och socialtjänsten.

Första träffen i biblioteket

För Camilla har barnen berikat hennes liv enormt. Känner du att du står med funderingar om att bli familjehem, så är du välkommen att komma på den första träffen i biblioteket i Gnosjö. Camilla och Maria bjuder på fika.

Plats: Månsidan på Gnosjö bibliotek

Tid: 26 februari klockan 19.00 till 20.30

– På träffarna är det tänkt att vi ska kunna stärka varandra som familjehem. Vi har saknat en mötesplats för att kunna träffas helt förutsättningslöst och diskutera uppdraget. Vi har alla våra olika historier om att vara familjehem. Vår familj har två barn med två helt olika historier! Det beror på varför ett barn är i behov av familjehem.

Camilla är väldigt glad över att hennes familj valt att bli familjehem.

– Vi ångrar ingenting. Vi är glada att vi tog beslutet att bli familjehem, fastän att vissa dagar kan vara tuffare än andra. När man ser vad man får tillbaka av de här barnen så slår det allt. När man får första kramen, när de säger ”mamma” första gången och när de säger ”Jag älskar dig!” Det slår allt!

Saras familj är kontaktfamilj och stöttar varannan helg

För att orka med att vara familjehem, så har Camilla insett att hon måste ha avlastning för Elsa lite då och då. Sara Carlsson i Marieholm är kontaktfamilj åt hennes flicka och har varit det i tre år.

– Vi har henne ganska mycket. Hon är hos oss varannan helg från fredag till söndag. Det är rätt så häftigt att vara med på hennes resa, som hon gör. Man får se hennes utveckling. Vi kan stärka hennes självförtroende och får henne att känna sig bra. Det är en ganska speciell tjej med mycket energi. Det passar oss för vi har alltid haft ett stort idrottsintresse. När hon är hos oss som kontaktfamilj, så kan man säga att det är istället för att vara på korttidsboende. I det här fallet är det lite speciellt med att vi avlastar ett familjehem. Men man ska räcka till för de andra barnen också.

Det vanligaste är att man är kontaktfamilj när de biologiska föräldrarna behöver avlastning.

– Det här är vårt första uppdrag. Vi har två vuxna barn som flyttat hemifrån och en som bor hemma. Elsa, som kommer till oss, tycker att det är häftigt när hon kommer hit, för här är vi bara tjejer. Hemma i familjehemmet har hon bara bröder.

Varför bestämde ni er för att bli kontaktfamilj?

– Våra stora tjejer har alltid varit mycket aktiva. När de flyttade hemifrån kände vi att nu är den tiden förbi. Och då kändes det naturligt att ställa upp att vara kontaktfamilj. Nu kände jag Camilla lite, så det blev väldigt naturligt.

Om du kan tänka dig att bli kontaktfamilj ska du läsa mer under Stöd och omsorg.