Gnosjö kommun logotype

Direktkontakt

Familjehemsresursen
Jönköpings län
010-241 54 44
familjehemsresursen@rjl.se

Du som vill bli familjehem eller jourhem

Vill du hjälpa ett barn, en ung människa eller en familj? Har du en trygg livssituation, plats och tid? Då är du välkommen att bli familjehem eller jourfamilj.

Barnet ska vara trygg i familjehemmet

Ett familjehem tar emot ett barn och du blir en extraförälder till någon annans barn. Barnet ska få en trygg, säker och stadig grund att växa och utvecklas på i familjehemmet. Du arbetar i team tillsammans med socialtjänsten, med barnets familj och dess nätverk. Det här sättet att samarbeta kring ett barn kallas för "Det tredelade föräldraskapet". Ett familjehem kan se ut på olika sätt. Det kan vara ett singelhushåll eller i ett hushåll med ett par, med eller utan barn.

Placering i jourhem

Ibland måste vi snabbt hitta en lösning för barn som behöver omedelbart skydd eller stöd. Det kan handla om barn som måste placeras utanför det egna hemmet, medan vi utreder om det finns behov av insatser. Barnet kan då behöva vara placerat i ett jourhem några dagar. Men ibland kan det handla om en placering i upp till sex månader.

Läs personliga berättelser

Hur känns det att vara ett familjehem? På webbplatsen mininsats.se kan du ta del av personliga berättelser och läsa mer om vad det innebär att bli familjehem.

Så gör du för att bli familjehem

Innan vi placerar ett barn i ett familjehem gör vi en utredning. Om du anmält att du vill bli familjehem intervjuar vi dig/er. Vi gör även kontroller i social- och belastningsregister för att se om ni är lämpliga för att bli familjehem. Om vi ser att ni är lämpliga, beslutar sedan socialnämnden om barnet ska flytta in.

Gör en intresseanmälan

Vår kommun ingår i en gemensam familjehemsresurs för länet i Jönköping. Familjehemsresursen rekryterar, utbildar och fortbildar familjehem till tolv kommuner i länet. Om du vill vara familjehem eller jourhem, gör du en intresseanmälan via vårt formulär. Vi kontaktar dig inom två veckor, utom i semestertider då det kan ta längre tid.

Du kan själv kontakta Familjehemsresursen via telefon eller e-post. Du hittar kontaktuppgifter i kontaktrutan högt upp på den här sidan.

Om du får ett uppdrag får du ersättning enligt Sveriges kommuner och regioners rekommendationer.

Familjehemsresursen tar emot intresseanmälningar löpande. Varmt välkommen med din ansökan!

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan