Gnosjö kommun logotype
En kvinna framför syréner.

Mimmi Börjesson, säkerhetssamordnare, menar att bedrägerierna har blivit ett stort problem, eftersom de är svåra att lösa.

Skydda dig mot bedrägerier

Senast uppdaterad 21 september 2023

Bedrägerier har ökat det senaste året i hela Sverige. Mimmi Börjesson är säkerhetssamordnare och vill hjälpa dig, så att du inte blir lurad.

Mimmi Börjesson är säkerhetssamordnare i Gnosjö och Gislaveds kommun. I hennes uppdrag ingår brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder. Vilket betyder att hon håller i så vitt skilda saker som Grannsamverkanssamarbete, mätningar i avloppsvattnet av narkotika och skapandet av trygga livsmiljöer i kommunen.

Felanmäl ”Otrygga platser” via appen

Just nu arbetar hon mest med den nya lagen, som träder i kraft 1 juli, om att kommunerna blir ansvariga för brottsförebyggande arbete. I ansvaret ingår att ta fram lägesbilder, åtgärdsplaner och att samordna förebyggande insatser. Idag finns ett Brottsförebyggande Råd i Gnosjö, men i framtiden krävs ett mer långsiktigt arbete med mer noggranna analyser. Viktigt är att veta hur den aktuella statistiken ser ut, hur man mår i kommunen och hur trygga man är för att ta de rätta besluten. Mimmi har full koll på hur man kan förebygga brott och göra platser tryggare.

– Jag tittar på ”Trygga platser” i kommunen, så kallad ”situationell prevention”. Jag vill slå ett slag för att invånare själva kan anmäla otrygga platser genom vår hemsida eller Felanmälan-appen. Det är ett bra sätt att kommunicera det som händer lokalt.

Läs mer om vad en otrygg plast kan vara och hur du anmäler det till oss, besök vår sida "Trygga platser".

Bedrägerierna har ökat senaste året

Mimmi har täta kontakter med polisen och får ta del av rapporter om vad som sker både nationellt och lokalt. En sak som sticker ut för tillfället är att anmälda bedrägeribrott har ökat markant i Sverige. I Gnosjö har det redan under första halvåret 2023 nått upp till hela förra årets resultat. Speciellt bedrägeri över telefon och på nätet fortsätter att vara allt vanligare.

– Det är en allmän ökning i hela landet. Det är ett stort problem. Eftersom brotten ofta inte utspelar sig på fysisk plats blir det även svårare att lösa. Vi ser speciellt äldre som en utsatt grupp, där en av fem personer över 65 år årligen utsätts för telefonbedrägeri. Att det är så beror på olika saker såsom social isolering, godtrohet och okunskap kring hur bedrägeriet fungerar.

Bakom telefonbedrägerierna, som också kallas ”vishing”, en förkortning av ”voice phishing”, blir det varje år enorma brottsvinster.

– För att få en dimension av hur stor den här typen av brottslighet är, kan man se på att bara under juni månad 2022, uppgick brottsvinsten till mer än 53 miljoner kronor i Sverige. Detta är bara anmälda brott. Men eftersom många känner skam är det många, som inte rapporterar brott. Allra helst inte om de trott att en släkting behövt pengar eller om det rör sig om romansbedrägerier.

Mimmis goda råd

Tips för att du inte ska bli lurad på nätet

  • Ge inte ut dina kortuppgifter.
  • Klicka inte på okända länkar.
  • Kolla själv upp hemsidor genom att googla, om du fått ett meddelande där de utgör sig för att vara polis, bank, fraktbolag eller liknande där de vill ha dina uppgifter eller att du ska logga in med bank-ID. Tänk på att banken aldrig ringer upp på detta sättet.
  • Spärra ditt bankkort så att det inte kan användas för köp på internet eller för utlandsköp. Detta kan du göra på din internetbank. Du kan lätt spärra kortet och då avspärrar du det när du ska handla något.
  • Se till att aldrig ha stora belopp på bankkortet. Ha bara någon tusenlapp på kortet. Det är en enkel sak att göra för att förhindra att bedragare kommer över pengar.

Tips för att inte bli lurad på din kod och ditt kort

Bedrägerier på fysisk plats är inte lika vanliga idag i samma utsträckning som tidigare. Men det finns lite saker att tänka på som är enkla åtgärder för att hindra tjuven.

  • Ha plånboken i innerfickan och inte lättillgängligt i en öppen väska.
  • Se upp om någon försöker distrahera dig i en kö när du betalar med ditt kort eller står vid uttagsautomaten. Personen vill komma över din kod och ditt kort. Om det är någon som står väldigt nära dig i en kö, be helt enkelt personen att backa eller att vänta.
  • Om du bor ensam och känner dig otrygg så ska du inte öppna dörren för okända. Var inte rädd att stänga dörren för någon du inte känner.
  • Bedragare vill stressa dig. Det ska gå snabbt och göras nu. Det är deras taktik. Stanna upp, låt dig inte dras med. Du behöver inte ”swisha” på plats även om någon kräver det.
Äldre man med mobil.

Äldre tillhör riskgrupperna för telefonbedrägerier.

Så här kan ett telefonbedrägeri gå till

Du får ett sms. ”Jag har tappat min telefon, så jag har varit tvungen att skaffa en ny. Det här är mitt nya nummer. Kram”
Du utgår från att det är ditt barn och kanske skriver tillbaka ”Är det du ”XXXXXXXX”?”
Du får svaret direkt. ”Ja.”
Sen kommer ett nytt sms några dagar senare. ”Tyvärr, så fungerar det bara med sms, jag kan inte ringa med den nya telefonen. Jag ska kontakta butiken där jag köpte den. Kram”
Du kan alltså inte ringa ”XXXXXXX”. Så ni fortsätter att ha kontakt via sms. Så kan det hålla på några veckor. Nu tror du att det är din dotter eller son du har kontakt med.
Nu kommer ett sms där du måste hjälpa personen med pengar. ”Jag har köpt en ny dator, men eftersom min mobil gick sönder så fungerar inte mitt bank-ID. Kan du hjälpa mig? Du får tillbaka pengarna på måndag för då ska jag till banken.”
Vem vill inte hjälpa sitt barn? Så du svarar ”Hur mycket kostar datorn?” ”20 000 kr” du svarar att du kan swisha… då är du lurad.
Så här kan alltså ett bedrägeri se ut, men de kan se ut på många sätt.