Gnosjö kommun logotype

Vi behöver vara mer vaksamma

Senast uppdaterad 26 maj 2023

Petra Eidhagens engagemang i Grannsamverkan kom till efter två incidenter under kort tid som nyinflyttad i Gnosjö. Hon menar att även om det oftast är lugnt i ditt kvarter, så kan du förebygga stölder, bränder och inbrott genom att enbart vara uppmärksam.

Solen skiner, häggen doftar ljuvligt och det är underbart fridfullt på gatan där Petra Eidhagen bor. Det är en fin eftermiddag i maj. Petra och hennes stora familj har snart bott i detta lugna villakvarter i ett år. I trädgården pågår projektet att bygga ett utekök. På trädäcket är parasollen uppspänd för att skapa lite skugga och svalka i hettan. Allt kunde ha varit frid och fröjd.

Först en brand

Petra berättar.
– I samband med branden på industrimuseet brann det i vår soptunna. Det kom en granne och bankade på dörren. Jag sprang för att hämta brandsläckaren och lyckades släcka. Vi har fyra barn hemma. De var livrädda. De skrek ”Det brinner mamma!”

Men det var egentligen inte branden som fick Petra att starta Grannsamverkan i området, utan en annan incident.

Sen en stöld

– Det var vinter, lite innan jul och snö ute. Jag hade köpt uppblåsbara snögubbar och satt upp framför huset. Inte ens en vecka fick de stå där, sen var de borta. Men det fanns fotspår. Jag kunde följa spåren in till grannen. Spåren visade att de öppnat dörren vid uterummet, de hade känt på dörren till verkstaden. Efteråt gick jag in till mina grannar och frågade runt, men alla sade att ”detta är ett lugnt område, här händer ingenting”. Ändå hände det oss. Då tänkte jag ”Vad kan jag göra?”

Och visst är det lätt att ställa sig frågan. ”Behöver vi kanske vara lite mer misstänksamma, lite mer nyfikna och vaksamma?” När man råkat ut för något sådant här.

Branden i soptunnan skulle ha kunnat resultera i att gasoltuben i husvagnen exploderat och katastrofen hade varit ett faktum.

Petra kände behovet av öka tryggheten, framför allt för den egna familjen. Det var väldigt obehagligt med händelser så nära inpå.

Säkerhetstänk är a och o

Petra har tidigare arbetat med sanering. Då samarbetade hon med brandkåren för eftersläckning och tidig tömning av bohag och för att rädda värdesaker. Arbetet handlade även om vattenskador och sanering efter bränder och rivningar. I och med detta har hon haft en hel del kontakt med olika försäkringsbolag.

– Jag har fått mitt säkertänk från mitt arbete. Till exempel har jag insett hur viktigt det är att ha rätt försäkring och att ha rätt utrustning i hemma.

Tillsammans förebygger vi brott

– Här bor ju en hel del pensionärer och de är de bästa larmen man kan ha. De ser det mesta och vet allt. Vi kan vara mer trygga om vi hjälps åt. Jag har skaffat skyltar och etiketter. Det första Grannsamverkansmötet ska vi ha i slutet av maj när jag är klar med vårt utomhuskök. Jag har lämnat ut inbjudan till ungefär 25 hushåll och 18 vill vara med.

Petras målsättning är att inte kan kasta på folk en massa ansvar. Hon menar att många orkar inte så mycket efter jobbet. Idag är tid är en bristvara.

– Jag har tagit på mig att engagera mig i Grannsamverkan för att jag har det här intresset. Efter ett tag kan jag känna folk på pulsen och se om det är någon mer som vill vara mer aktiv. När vi sedan hållit på i ett år, så kan vi ses igen och se vad vårt arbete genererat. Då kan vi klappa oss på bröstet och säga ”Vi har gjort detta”.

Tack vare Grannsamverkan får Petra och hennes grannar SMS-utskick från polisen. Där kan det exempelvis stå ”Lås in era självgående gräsklippare. Just nu är ligor ute.” Då är de förvarnade och håller extra uppsikt. Oftast behöver man inte göra mer än att se något, och inte agera själv.

– Vi har bra kommunikation mellan oss och polisen.

Arbeta förebyggande tidigt är viktigt

Det är lätt att förstå att Petra, som själv har sex barn, är väldigt barnkär. När hon tänker på ungdomarna som satte soptunnan i brand så har hon stor medkänsla.

– När jag var ung, ville jag gärna tänja på gränserna. Sådan var jag i vilket fall. Om man tittar på de som brände ner Smedjan så är det väl så att de inte fått uppmärksamhet och då måste man ju hitta på något.
Här i Gnosjö finns mycket för de yngre barnen, men inte så mycket för de i de äldre tonåren. Jag såg Hammargårdens arbete när de ställde ut på Hälsomässan. De har mycket för barn på högstadienivå, men inte för de äldre. Jag tycker synd om de som brände ner smedjan. De har hamnat snett.
Jag anser att måste ta tag i problemen tidigt. Statistiskt sätt så är det bättre att lägga pengarna på barnen så tidigt som möjligt. Vad kostar det inte med polis, brandkår, husrannsakan för samhället?

Kvinna som står framför sitt hus.

En bra hemförsäkring, brandsläckare, brandfilt och Grannsamverkan är en självklarhet för Petra Eidhagen, som tidigare arbetat med sanering. Hon vet vilka konsekvenser det kan bli om man inte är förberedd när olyckan är framme.