1. Viktigt meddelande: Vattenläcka Läroverksgatan
Gnosjö kommun logotype

Direktkontakt

Samhällsbyggnadsförvaltningen
samhallsbyggnadsnamnd@gnosjo.se

Ventilationskontroll

För att inomhusmiljön ska vara god behöver ventilationen fungera bra. Därför behöver den kontrolleras med jämna mellanrum.

En väl fungerande ventilation är viktig när det gäller inomhusmiljön. En otillräcklig ventilation kan orsaka dålig inomhusluft, vilket kan innebära att du känner dig trött och har svårt att koncentrera dig. Ventilationen är viktig för att föra bort föroreningar som alstras inomhus eller till exempel radon. Det kan även uppstå problem med fuktskador och mögel om ventilationen är otillräcklig.

På Folkhälsomyndighetens hemsida "Vägledning om ventilation" finns bland annat riktvärden för bostäder och förskolor och skolor.

Obligatorisk ventilationskontroll

Kravet på funktionskontroll av ventilationssystem finns för att säkerställa ett tillfredsställande inomhusklimat.

Funktionskontroll och återkommande besiktning

Funktionskontroll av ventilationssystem ska dels göras innan ett ventilationssystem för första gången tas i bruk (första besiktning), dels regelbundet vid återkommande tillfällen (återkommande besiktning).

Den återkommande besiktningen ska göras med olika intervaller beroende på typ av byggnad och ventilationssystem. Vilka byggnadskategorier som är berörda och intervaller som gäller för funktionskontrollen framgår av Boverkets föreskrifter. Vill du veta vad som gäller din byggnad så hör gärna av dig.

Funktionskontrollanten ska vara godkänd

Funktionskontroll av ventilationssystem ska utföras av en sakkunnig, som har godkännande av ett ackrediterat certifieringsorgan, så kallad riksbehörighet.

På certifieringsorganet RISE, Research Institutes of Sweden AB, webbplats hittar du behöriga personer som certifierats.

Du kan också hitta personer som behöriga för certifiering på Kiwa Certification AB:s webbplats.

Ägaren är ansvarig

Det är byggnadens ägare som ska se till att funktionskontroll av ventilations­system utförs enligt bestämmelserna. Bestämmelserna regleras av Plan- och bygglagen, Förordningen om funktionskontroll av ventilationssystem, OVK, samt i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem. Det är också byggnadens ägare som utser den som ska utföra funktionskontroll av ventilationssystemet. Byggnadens ägare ska sätta upp intyget för godkänd ventilation på väl synlig plats i byggnaden.

Kommunen har tillsynsansvar

Om byggnadens ägare inte följer reglerna om funktionskontroll eller underlåter att avhjälpa påtalade brister, kan samhällsbyggnadsnämnden med stöd av bestämmelserna i plan- och bygglagen förelägga ägaren att vidta åtgärder.

Kommunen kan också ingripa med stöd av Miljöbalken om det föreligger "olägenhet för människors hälsa". Vid behov kan föreläggandet förenas med vite.

Mer information

Läs mer om obligatorisk ventilationskontroll på Boverkets hemsida

Anmälan om olägenhet

Vi tar emot och handlägger klagomål för att undanröja olägenhet där människors hälsa och miljön är i fokus.

Enligt miljöbalken, 9 kapitlet 3 §, innebär olägenhet för människors hälsa en "störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller tillfällig".

Kontakta oss på Samhällsbyggnadsförvaltningen om du behöver göra en anmälan kring olägenhet med ventilation.

Kontaktuppgifter för denna sida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan