Gnosjö kommun logotype

Direktkontakt

Enhetschef fritidsenheten
Vakant

Turism- och destinationsutvecklare
Johan Svedberg
0370-33 10 22
johan.svedberg@gnosjo.se

Besöksadress
Fritidsenheten Töllstorpshallen
Fritidsvägen 6, Gnosjö

Cykling

I vår kommun finns goda möjligheter till mountainbikecykling.

Mountainbikecykling

I Töllstorps fritidsområde finns flera tuffa slingor för mountainbike, MTB. Området växer tack vare eldsjälar och cykelentusiaster. Här hittar du flera olika leder med varierande längd och svårighetsgrad. Alla slingor utgår från Gnosjö Friluftsklubbs gula stuga på Fritidsvägen.

Spolen

700 meter, grön markering, lättast

"Spolen" är den lättaste banan. Banan är markerad med grön färg, en rund symbol runt en vit pil och separat grön namnskylt.

Här finns några små tekniska hinder, men det finns alltid ett spår vid sidan om, som är mycket lätt. Spolen är en bana för att träna teknik. Hela banan är grusad, så att det ska gå att ta sig runt även om du inte har någon erfarenhet.

Vattenhjulet

3 kilometer, blå, nybörjare

"Vattenhjulet" är en lättare bana som du kommer ut i skogen på. Banan är markerad med blå färg, med en fyrkantig symbol med vit pil och separat namnskylt.

Här finns inga svårigheter i form av hopp eller dropp. Några små backar finns så du får ta i lite extra! Den här banan passar bra för de yngsta barnen. Det är en bra bana att börja med för dig som är nybörjare för att sedan testa de andra banorna.

Hammaren

4,5 kilometer, svart, svårast med dropp och hopp

"Hammaren" är vår svåraste bana med både dropp och hopp samt tuffa backar både uppför och nerför. Banan är märkt med svart färg, med en stående fyrkant i svart med vit pil och separat namnskylt.

Detta är en bana som kräver att du behärskar din cykel mycket bra och att konditionen är på topp. Kör gärna ett varv lite försiktigt först för att kolla in alla svårigheter, sedan är det bara och stå på!

Tråddragaren

9 kilometer, röd, backig

"Tråddragaren" är en utmaning med ett antal backar och några små svårigheter, lite steniga partier, men mestadels småstig med några större partier där det går att köra om. Banan är märkt röd, med en röd trekant med vit pil och separat namnskylt märkt med "H".

Den här banan räcker det att köra ett varv på om du kör med bra tempo. Banan ligger i en fantastisk miljö, så passa på att se de fina vattenhjulen utmed ån, som leder upp till Töllstorpssjön.

X-cup

5 kilometer, röd, tävlingsbana 

"X-cup" är vår tävlingsbana. Här är det mestadels en lättare bana. Banan är märkt röd, med en röd trekant med vit pil och med separat namnskylt.

Det finns några branta backar, men inga större svårigheter. Något mindre hopp finns, men dessa går att rulla utför, så det ska inte vara några problem om du har lite koll på din cykel och tekniken. Detta är en bana du kan köra med hög fart, om du har starka ben.

Järnbärarleden och Kävsjölänken

17 kilometer respektive 20 kilometer, orange

Vill du cykla en längre tur rekommenderar vi Järnbärarleden eller Kävsjölänken. Det är två vandringsleder, som utgår från Töllstorps fritidsområde och som passar för att cykla mountainbike. Var bara uppmärksam på om du möter någon vandrare eller löpare på stigarna.

Lederna är nästan två mil långa åt vardera håll och går fram till Isaberg, respektive till Store Mosse nationalpark. Du följer de orange markeringarna i terrängen.

Mountainbikeled i Töllstorps fritidsområde

Mountainbikeled i Töllstorps fritidsområde.

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan