Gnosjö kommun logotype

Suicidförebyggande arbete

Hur kan du upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa? Vad kan du göra om en anhörig, vän eller kollega går igenom något tufft eller inte verkar må bra.

Vi arbetar för att öka medvetenheten om psykiska ohälsa. Bland annat utbildas all vår personal i suicidprevention. Vi använder utbildningsmaterialet "Våga fråga", från organisationen Suicide Zero.

Utbildningsmaterial

"Våga fråga" är en suicidpreventiv utbildning. Den går igenom fakta och myter om självmord. Den lär ut hur man identifierar varningstecken på när psykisk ohälsa kan uppstå och hur man kan stötta någon som mår dåligt. I utbildningen får man, som medmänniska, lära sig att hålla motiverande samtal. Det ges även konkreta råd på hur man lotsar rätt vid en akut situation. Det är fritt att använda utbildningsmaterialet för vem som helst, du hittar det på Suicide Zeros webbplats.

Att prata om självmord är viktigt

Varje år förolyckas fler än 1500 personer i Sverige genom självmord. Flertalet av de som tar sitt liv har en lång historik av dåligt mående, men inte alla. En del av dem avslutar sina liv plötsligt och till synes utan förvarning.

Vi, som arbetsgivare och medmänniskor, kan göra skillnad. Genom att jobba med dessa svåra frågor, lyfta problematiken och släppa stigmatiseringen, kan vi komma långt. Vi behöver prata om den psykiska ohälsan och hjälpas åt att ta död på myter för att kunna rädda liv.

Ta stöd av en organisation

Organisationer som arbetar förebyggande mot suicid är:

mind.se

spes.se

suicidezero.se

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan