Direktkontakt
Biståndshandläggare
Nås via kommunens växel.
Vi har telefontid måndag, onsdag-fredag 8.30-9.30.
Hemtjänst
Hemtjänsten fungerar som ett extra stöd om du har svårt att klara din vardag på egen hand. Stödet utgår från dina behov och finns för att du ska kunna leva ett så självständigt och tryggt liv som möjligt.
Vem kan ansöka om stöd?
Du kan ansöka om hemtjänst om du exempelvis har en sjukdom, eller någon form av begränsning i din fysiska förmåga, som gör att du behöver stöd i hemmet. Du kan även ansöka om ledsagning. Det är biståndshandläggaren som beslutar om vilken hjälp du får. Våra handläggare utgår från rätten till en skälig levnadsnivå, enligt socialtjänstlagen.
Vad kan jag få hjälp med?
Du kan bland annat få hjälp med din personliga omvårdnad, som dusch och påklädning.
Du kan också få hjälp med andra praktiska saker, till exempel
- tvätt
- städ
- bädda rent
- inhandling av matvaror.
Så här ansöker du
Du kan ringa biståndshandläggare via kommunens växel. Vi har telefontid måndag-onsdag samt fredag 8.30-9.30. Du kan också ansöka via knappen ovan som tar dig till ett formulär.
Kan jag anlita ett privat företag som utför min hemtjänst?
Det finns inga privata utförare av hemtjänstföretag som etablerat sig i Gnosjö, utan det är socialförvaltningen som tillhandahåller hemtjänst.
Hur lång tid tar det innan jag får svar på min ansökan?
Du får ett skriftligt beslut ungefär en vecka efter det att du ansökt. Utredningstiden kan bli längre på grund av att information som behövs för att slutföra utredningen saknas.
Personalkontinuitet
I hemtjänsten jobbar cirka 65 medarbetare, varav de flesta är utbildade undersköterskor. I vår personal finns kompetens inom många olika språk. I Gnosjö kommun har vi flera hemtjänstgrupper för att vi ska vara så få personal som möjligt hos den som har hemtjänst. Hemtjänstgrupperna hjälps åt när det behövs för att alla ska få sina insatser.
Språkkunskaper hos personalen
Alla personal pratar svenska och utöver det finns det personal som pratar bosniska, albanska, vietnamesiska, mandarin, polska, rumänska, serbiska, talong, finska och arabiska. Detta innebär att vi kan möta de flesta personer som bor i Gnosjö på deras modersmål.
Du får en fast omsorgskontakt och en genomförandeplan
När din ansökan om hemtjänst blivit beviljad, det vill säga att du har fått hemtjänst, kommer personalen inom hemtjänsten kontakta dig.
Någon av personalen kommer vara din fasta omsorgskontakt. Den fasta omsorgskontakten kommer ha mer ansvar och kontakt med dig och det är den fasta omsorgskontakten du ska vända dig till när det är något du undrar över.
Tillsammans kommer ni att göra en genomförandeplan. Målet med planen är att vi vet hur du vill ha de insatser du blivit beviljad och vad du kan göra själv.
Flexibilitet inom ramen för biståndsbeslutet
Personalen kommer att diskutera med dig hur du vill ha dina beviljade insatser utförda. Så långt det är möjligt utformas de beviljade insatserna så att de passar dig och din vardag.
Kvalitet inom hemtjänsten
Senior alert
De som har hemtjänst i Gnosjö kommun blir erbjudna att vara med i kvalitetsregistret senior alert. Med senior alert kan risker inom bland annat fall, undernäring, ohälsa i munnen med mera upptäckas i tid och du kan få insatser för att förebygga dessa risker. På Senior alerts webbplats finns mer information om kvalitetsarbete i hemtjänsten.
Socialstyrelsens undersökningar
Varje år genomför socialstyrelsen brukarundersökningar i hemtjänsten. Du som har hemtjänst kommer då få hem en enkät som vi gärna ser att du svarar på. Resultatet av enkäten använder vi för att utveckla vår verksamhet.
Vill du jämföra Gnosjö med andra kommuner?
Har du synpunkter på den kommunala hälso- och sjukvården?
Har du synpunkter på den kommunala hälso- och sjukvården? Då kan du lämna dem i detta formulär.
Sidans innehåll senast uppdaterat: