Gnosjö kommun logotype

Boende för äldre

Här hittar du information om bostäder för dig som är äldre, eller för dig med stort omsorgsbehov.

I vår kommun finns trygghetsboende och särskilt boende.

Trygghetsboende

Trygghetsboende finns på Polgatan och på Storgatan i Gnosjö. Här kan du som är 65 år eller äldre bo. På trygghetsboendet finns en värd, vissa tider av dygnet, som kan hjälpa till med olika saker. Detta ger ett tryggt och socialt boende med både livskvalitet och lugn och ro.

Vill du ställa dig i kö till trygghetsboende fyller du i en ansökan via vårt formulär. Tryck på knappen högre upp på sidan för att komma till formuläret.

Trygghetsboende Polgatan

På Polgatan finns 35 lägenheter. Lägenheterna finns som två rum och kök, där den lilla lägenheten är på 52 kvadratmeter och den stora på 65 kvadratmeter. Det finns även några treor som är på 75 kvadratmeter. Hyran avser varmhyror där hushållselen tillkommer. Lägenheterna på andra våning har balkong, lägenheterna på markplan har uteplats. Byggnaden är på två plan och hiss finns.
Lägenheterna är inte utrustade med tvättmaskin men tvättmöjligheter finns i byggnaden. I hyran ingår digital TV med tillgång till Telia baspaket. vid önskemål om fler TV kanaler ombeds hyresgässten kontakta Telika support. Boendet på Polgatan har närhet till Restaurang Rosen, där det serveras lunch varje dag. Närhet till Dagverksamhet Träffpunkten finns, där erbjuds aktiviteter flera dagar i veckan. Närhet till fotvård.

Trygghetsboende Storgatan

På trygghetsboendet finns det 7 lägenheter,
2 lägenheter med 2 rum och kök 54 kvadratmeter
3 lägenheter med 2 rum och kök 59 kvadratmeter
1 lägenhet med 2 rum och kök 60 kvadratmeter
1 lägenhet med 2 rum och kök 63 kvadratmeter

Alla lägheter är utrustade med tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Hyran avser varmhyror, inklusive varmt och kallt vatten men exlusive hushållsel.
Lägenheterna ligger i centrum, bekvämt avstånd till service såsom matbutiker, café, frisörer och lunchrestauranger.

Särskilt boende

På särskilt boende finns plats både för personer med demenssjukdom och de som behöver omsorg och omvårdnad, på grund av fysiska eller medicinska behov.

På våra särskilda boende arbetar vårdbiträden, undersköterskor och enhetschef. Det finns även tillgång till sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Tillgång till läkare finns via din vårdcentral. Vi har personal tillgängligt dygnet runt på våra särskilda boenden.

Service på särskilt boendet

Du hyr du din lägenhet på det särskilda boendet. I hyran ingår höj- och sänkbar säng med madrass och hjälpmedel. Utöver hyra tillkommer det en fast avgift för omvårdnad och service, mat och vissa hygienartiklar. I övrigt möblerar du med dina egna möbler och dina tillhörigheter, så som du själv vill ha det.

När lägenheten sägs upp står hyresgästen eller närstående för flyttstäd och tömning av personliga ägodelar.

Du behöver teckna en egen hemförsäkring för din lägenhet på boendet.

Matsedel för Restaurang Rosen på Rosendals äldreboende

Tryck på länken för att läsa matsedeln!

Veckomatsedel till Restaurang Rosen, som ligger på Rosendals äldreboende.

Fast omsorgskontakt på särskilt boende

När du flyttar in på ett särskilt boende får du en fast omsorgskontakt. Den personen ansvarar för dina kontakter.

Kort efter att du har flyttat in bjuder din omsorgskontakt in dig till ett välkomstsamtal. På välkomstsamtalet kan också andra yrkesgrupper, som ansvarar för din vård, vara med.

Under välkomstsamtalet får du information om ditt nya boende. Vi vill också gärna veta mer om dig och dina dagliga rutiner.

Du kan kontakta din omsorgskontakt när du har frågor om ditt boende. Du och din omsorgskontakt skriver tillsammans din genomförandeplan. Den beskriver hur du vill att ditt stöd ska se ut.

Dina närstående

Dina närstående är alltid välkomna att delta i din omvårdnad och skötseln av din lägenhet. I första hand är det dina närstående som ska följa med dig till läkarbesök, tandläkarbesök, fotvård och liknande. Det är också dina närstående eller din gode man, som ansvarar för att köpa sådant du behöver, som kläder eller inredning.

Du som är närstående får gärna komma med tips och idéer på aktiviteter som vi kan göra på boendet. Prata med enhetschefen på boendet om du har idéer eller vill engagera dig som volontär för någon aktivitet.

Så här ansöker du

Om du vill ansöka om en lägenhet på särskilt boende fyller du i en ansökan via ett formulär. Tryck på knappen högre upp på sidan för att komma till formuläret.

Efter du ansökt kommer en biståndshandläggare utreda dina behov och om du har rätt till en lägenhet på särskilt boende. Utredningen görs tillsammans med dig och dina närstående.

Praktiska tips när du ska flytta

  • Glöm inte att göra en flyttanmälan hos Skatteverket. Lägenhetsnumret står på ditt hyreskontrakt.
  • Du måste teckna en egen hemförsäkring.
  • Lägenheten bör vara möblerad utifrån ditt behov, men också med hänsyn till personalens arbetsmiljö. Det handlar till exempel om att minska risken för att snubbla på mattor och sladdar. Tänk också på att ha god belysning i din lägenhet.
  • Du använder dina privata kläder. Om personalen ansvarar för tvätten ska kläderna och dina sängkläder tåla maskintvätt 40 grader, och vara märkta med ditt namn. Du kan till exempel märka kläderna med en textilpenna eller med en etikett. Samtliga kläder och sängkläder ska vara synligt märkta med ditt namn redan när du flyttar in.
  • Boendet tvättar inte kläder eller övriga textilier som kräver handtvätt, till exempel ull eller siden.
  • Du ansvarar själv för dina värdesaker och eventuella kontanter som du förvarar i din lägenhet.
  • I de fall som du behöver hjälp med din ekonomi, vill vi att dina närstående hjälper dig med det. Du kan också ansöka om god man.
Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan