Gnosjö kommun logotype

Direktkontakt

Familjerätten i GGVV
Samtalsbokning via Värnamo kommuns kontaktcenter
0370-37 70 00

Vårdnad, boende, umgänge

Familjerätten ger råd och hjälp kring frågor om barns vårdnad, boende eller umgänge. Vi hjälper också till med adoption av barn.

Familjerätten bedrivs i ett samarbete mellan kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo och ligger i Värnamo kommun.

Samarbetssamtal

Om du och den andre föräldern behöver hjälp att enas i frågor om vårdnad av boende för eller umgänge med barn, kan ni få samarbetssamtal hos familjerätten.

Samarbetssamtalen fokuserar på föräldraskapet och utgår alltid från barnets behov. Syftet är att ni ska komma överens om vårdnad, boende och hur umgänget ska se ut för barnet.

Vi skriver inte ner eller dokumenterar någonting från samarbetssamtalen. De finns inte heller med i någon journal eller i socialregistret. Samarbetssamtalen kostar ingenting. Du kan kontakta familjerätten om du vill boka tid för samarbetssamtal eller har frågor.

Familjerätten i GGVV godkänner avtalet om det är för barnets bästa och har samma juridiska hållbarhet som en dom i tingsrätten skulle haft.

Samarbetssamtal via domstol

Om ni föräldrar inte är överens i frågorna om barnets vårdnad, boende och umgänge och har kontaktat en domstol, kan domstolen ge familjerätten i uppdrag att genomföra samarbetssamtal för att ni ska kunna komma överens. Ni får då en skriftlig kallelse till familjerätten.

Avtal

Om du och den andre föräldern har enats i frågor om vårdnad av boende för och umgänge med barnet, i ett samarbetssamtal hos familjerätten, kan ni också skriva ett juridiskt bindande avtal.

Familjerätten i GGVV godkänner avtalet om det är för barnets bästa och har samma juridiska hållbarhet som en dom i tingsrätten skulle ha haft.

Om ni inte enas

Om du och den andre föräldern inte kan enas, trots samarbetssamtal kan ni kontakta domstolen, som sedan beslutar vad som är bäst för barnet.

Inför ett sådant beslut begär domstolen oftast en utredning från familjerätten i den kommun där barnet är folkbokfört. Om familjerätten får uppdraget att göra en sådan utredning får ni en skriftlig kallelse till familjerätten i GGVV.

Ta kontakt med familjerätten

För att boka samtal ringer du Värnamo kommuns kontaktcenter som hjälper dig vidare. Kontaktuppgifter hittar du längst upp på sidan i kontaktrutan.

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan