Gnosjö kommun logotype
En kycklingrätt på en vit tallrik.

Nu ska restauranger kunna uppge var köttet kommer ifrån

Senast uppdaterad 28 februari 2025

Från 1 mars måste restauranger informera om var köttet kommer ifrån. Livsmedelverket har tagit fram en vägledning kring de nya reglerna.

De nya bestämmelserna innebär att restauranger och andra storhushållsverksamheter måste kunna informera matgäster om ursprungsland för kött från nöt, gris, vildsvin, får, get och fjäderfä som exempelvis kyckling.

Information till matgästerna ska grunda sig på det som redan idag är ursprungsmärkt när det säljs i butik. Restauranger som serverar korv eller köttfärsrätter som redan värmebehandlats - till exempel färdigstekta hamburgare behöver inte uppge ursprungsland.

Ursprungslandet kan uppges muntligt eller skriftligt

Som matgäst har du rätt att få information om ursprungsland, på samma sätt som för innehåll av allergena ingredienser i maten.

Restaurangerna kan ge informationen muntligt eller skriftligt. Den kan även framgå direkt på menyer. Men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet kommer ifrån.

Däremot behöver inte informationen om köttets ursprung finnas med på webbplatser eller i appar där man beställer hem mat.