Gnosjö kommun logotype
En kvinna står framför en vit vägg och har blommor i famnen.

Elin förärades med en bukett vid avtäckningen av skylten.

Elin Kothe har skapat Storå förskolas restaurang Fågelboets namnskylt

Senast uppdaterad 10 maj 2024

Storå förskolas restaurang förärades en passande namnskylt designad av den lokala konstnären Elin Kothe den 8 maj i samband med förskolans ettårsdag. Skylten är inspirerad av fågellivet på Store Mosse och tillika de olika avdelningarnas namn. För på Storå förskola samsas ugglor, tranor, tjädrar och örnar precis som där.

Den stora namnskylten förgyller nu restaurang Fågelboets vägg till förskolebarnens glädje. Restaurangen är hjärtat på Storå förskola och har fått namnet Fågelboet, eftersom de olika avdelningarna alla har fågelnamn. Avdelningarna Ugglan och Tjädern har barn från ett till tre år gamla. Örnen och Tranan har barn mellan tre och fem år. På skylten har Elin fått in fyra fåglar som ett slags collage. Alla har anknytning till Store Mosses fågelliv.

Linda Johansson, rektor, berättar om tankarna kring Fågelboets namnskylt.

– Vi ville ha en fin skylt som passar vår förskola och restaurang. Att en medarbetare hade en sådan här fantastisk kontakt, lokalt förankrad och med möjlighet att hjälpa till kändes klockrent. Vi är så glada för att Elin Kothe ville genomföra detta tillsammans med oss! I samband med avtäckningen ställer förskolebarnen ut sina egna bilder i restaurangen och ordnar med en dropin-fika och vernissage för sina föräldrar, berättar Linda.

Skylten avtäcktes.

Elins skylt avtäcktes.

Pappmuggar uppställda på brickor med dryck i.

Som sig bör bjöds barnen på dryck under vernissaget.

Barnmålningar hänger över vasken på en lina.

Barnen på Tjädern visade upp sina egna fina bilder.

En stor kub har ett landskap på ovansidan som föreställer en trollskog, som skapats av barnen.

Avdelningen Tranan hade skapat en egen trollskog.

Många bilder med djurmotiv

Det är lätt att förstå att personalen på Storå förskola ville att Elin skulle göra skylten. Hemma hos Elin finns mängder av hennes bilder på väggarna. Många av dem har djurmotiv. Någon föreställer en tiger i orange på mörkblå botten, en annan är som en slags Noaks Ark med örnar, krokodiler, lejon, elefant, rävar och flera andra djur. Man anar ett stort djurintresse. Runt fötterna snurrar hunden Toffe, som gärna vill vara med och busa.

Elin framför en tavla med massor av djur.

Djur är ofta med i Elins verk.

Familj med stor kreativitet

Elin Kothe skapar som regel sina bilder på datorn i soffan därhemma. Det märks att det är ett kreativt hem. I bokhyllan finns en mängd spel och pysselmaterial. I en fåtölj sitter äldsta dottern och virkar. Hon har gjort en fin humla, som hon har i famnen.

– Jag blev väldigt förvånad när jag blev kontaktad av Emaa Lennerbrink som är förskolelärare på Storå förskola. Hon berättade att de håller på att fixa en skylt till Storå förskolas restaurang. De hade gjort en skiss där de klippt ihop bilder. Jag tog deras skiss och gjorde en egen snabbskiss. När jag skickade över den så blev de så förtjusta.

– ”Wow” så fin! tyckte de.

– Men jag tyckte att den var långt ifrån färdig. Kvällen efter satte jag mig i soffan och gjorde fåglarna ordentligt. Då blev de alldeles ”mindblown” när de fick se den. Jag har gjort bilden högupplöst så att den går att printa ut riktigt stor. De ska ha en ”Konstnärsvecka” på förskolan i samband med avtäckningen och jag är inbjuden för att barnen ska få träffa en riktig konstnär. Jag vet inte riktigt om jag kan kalla mig konstnär, men jag var med på konstrundan för första gången i år. För mig var uppdraget lite som att jag skulle hjälpa en kompis med ett jobb på ett par timmar, säger Elin, ödmjukt.

Storå förskola blev så nöjda med bilden att de funderar på att även ha den på fasaden utomhus.

Elin håller i den lilla Ipaden när hon tecknar i programmet.

Det är smidigt att kunna skapa direkt på Ipaden. Bilden går att förstora och förminska enkelt, så att Elin kan arbeta med de olika detaljerna.

Elin med familj flyttade tillbaka till Gnosjö från Göteborg

Elin är överraskad över uppmärksamheten. Hon har mest gjort sina bilder för att det är roligt och en hobby. I sitt yrkesliv har hon länge arbetat i Photoshop och andra bildprogram. Hon är matte painter, vilket innebär att hon gör efterbearbetning av film, också kallat visuella effekter.

Tidigare bodde hon i Göteborg och arbetar på distans idag.

– Jag är en så kallad tillbakaflyttare, säger Elin med ett skratt och fortsätter. På företaget jag arbetar, sitter många runt om i Sverige och arbetar på distans. I och med mitt yrke, och att jag fyllde trettio, fick jag en Ipad Pro av min man med programmet ProCreate. Det är i denna jag skapar mina bilder.

Just nu är det många av Elins bilder på väggarna där hemma.

– Jag lät printa ut bilder på kanvas till konstrundan. I och med att jag gör mina bilder i datorn kan jag ta fram flera av samma bild.

Elins dotter har ärvt intresset för att skapa efter sin mamma.

Elins dotter är också en kreatör. Idag virkar hon efter skolan.