Gnosjö kommun logotype
Två kvinnor tittar på varandra och ser glada ut. Den ena dricker te och den andra kaffe.

Therese och Ingalill Ebbesson är båda engagerade i Fairtrade. De är överens om att det går att göra skillnad genom att handla rättvisemärkt. I kopparna är det te och kaffe som odlats Fairtrade.

Vi fikar fairtrade sen 16 år!

I kommunens personalrum bryggs enbart rättvisemärkt kaffe och det serveras bara te som odlats rättvist. Detta är en liten del av vårt arbete som Fairtrade City.

Gnosjö kommun har diplomerats ännu ett år som Fairtrade City. Att kommunen är diplomerad innebär att vi lever upp till kriterier för strategiskt arbete, ställer hållbarhetskrav i upphandlingar och har ett aktivt informations- och engagemangsarbete i lokalsamhället. Engagemanget, som Fairtrade City, innebär ett samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle. Detta samarbete leds av en samverkansgrupp. I Gnosjö består den här gruppen av Therese Ebbesson, Johan Svedberg, Sandra Westerström, Sara Nilsson, Inga-Lill Andersson-Hjelm, Ingalill Ebbesson och tre politiker, Christoffer Areskog (S), Gunni Davidsson (C) och Anna-Karin Ramnemo (V).

Två händer som håller fram en massa kaffebönor.

Kaffebönor från Costa Rica Foto: Eyder Montano

Fairtrade syns mest på evenemang

Therese Ebbesson har sedan början varit kommunens representant. Ingalill Ebbesson var tidigare näringslivsutvecklare i Gnosjö kommun och blev engagerad i Fairtrade då. Hon har sedan fortsatt vara aktiv på ideell basis även nu när hon är pensionär.

– Främst arbetar vi i gruppen med informations- och engagemangsaktiviteter när det ändå händer något extra här, som på Järnbärardagen och Gjutarnatta. Då passar vi på. Vi, som kommun, har krav på rättvisemärkt redan i vår upphandling så allt kaffe i våra automater och vårt te i personalrummen är Fairtrade, berättar Therese.

"Fika Forever" aktuell kampanj

Den närmaste aktuella kampanjen för Fairtrade är FikaForever som genomförs mellan 11 och 18 maj i hela Sverige. Läs mer på Fairtrade:s webbplats.

– Butikerna här i kommunen är med oss kring Fairtrade. Det finns utbud som är rättvisemärkt att välja bland. De är alltid med och sponsrar, fyller Ingalill i.

– Till exempel har vi kunnat bjuda på Fairtrade-bananer på Järnbärardagen, fortsätter Therese.

En man skördar bananer.

Rättvisemärkta bananer odlas i Colombia. Foto: Cesar David

Fairtrade bidrar till bättre arbetsvillkor

Varför ska man då välja Fairtrade i affären?

– Vi informerar om att det finns rättvisemärkt att välja på, men man ska själv välja. Du ska inte ha dåligt samvete och känna skam om du inte gör det. Det är frivilligt, men det finns ett sätt att göra skillnad som gör gott i hjärtat. De som odlar på fairtrade-plantager har ett garanterat minipris, vilket ger en trygghet om en säker inkomst. Det gör att barnen kan gå i skolan. Eller att de kan investera i en brunn. Fairtrade är inget bidragssystem utan handlar om hjälp till självhjälp. Då har man en säker grund att stå på. Det handlar om schyssta arbetsvillkor. Det är lätt att glömma att alla inte har det lika bra som vi, fortsätter Ingalill.

– Vi tycker det ska vara ett fritt val att välja fairtrade. Det vi kan göra är att informera om att genom att handla fairtrade motverkar vi barnarbete, är för goda arbetsvillkor och en hållbar framtid. Fairtrade bidrar också till de globala målen, som handlar om hållbarhet. Fairtrade hjälper till att utrota fattigdom. Du kan göra skillnad om du kan. Idag finns många sorters Fairtrade-produkter och de smakar inte sämre än andra. Produkterna konkurrerar inte med de närproducerade, för vi kan inte odla kaffe i Sverige, inflikar Therese.

– Nu uppmärksammas mer och mer klädindustrin och textilier. Man kan göra skillnad även där. Det finns till och med rättvisemärkta jeans. Det är svårt att vara konsument idag. Det är en djungel. Det finns bomull som är ekologiskt odlat, men det förekommer också ”greenwashing”, det vill säga att företag vill framstå bättre än de är. Fairtrade är en hel organisation som finns i hela världen. Det är seriöst och följs upp, det känns tryggt, menar Ingalill.

– Du kan bidra, när du kan, genom att göra valet, avslutar Therese.

Det är med en viss stolthet Therese och Ingalill representerar Gnosjö som Fairtrade City. Vår kommun var en av de första som engagerade i Fairtrade i Sverige!

Engagera dig!

Om du är intresserad av att engagera dig i Gnosjös Fairtradeverksamhet kan du kontakta Therese Ebbesson via e-post therese.ebbesson@gnosjo.se.