Gnosjö kommun logotype
Tre killar står utomhus framför en byggnad.

Royalfest är till för att barnen ska få uppleva festivalkänsla

Senast uppdaterad 06 maj 2024

Sen 2017 har Royalfests minifestival hållits i Marieholm av några musikintresserade eldsjälar. 2023 var den mest påkostade festen. Årets upplaga blir en något mindre och slimmad variant, där både barn och vuxna får sitt under lördagseftermiddagen den 3 augusti på Marieholmsbruk, sista helgen under industrisemestern.

Pierre och Andrée Holmström med Mattias Vestlund representerar nästan häften av Royalfest styrelse, övriga är Anton Karlsson, Mikko Karppinen, Thomas Lundell och Camilla Holmström, som inte kunde vara med den här kvällen. De tre grabbarna är alla musiker och festivalrävar, det är deras stora intresse för musik som emanerat i Royalfest.

– Alla utom Anton och Camilla är musiker. Anton är vår allt-i-allo och Camilla är den som kläckte idén om en festival för familjen. 2017 startade Royalfest i det lilla. Det var hemma hos André vid en inbackad lastbil med en uppspänd presenning. Det första året var det bara för de som bodde här runtikring och för kompisar, berättar Pierre.

Festivalen har växt varje år

Även 2018 och 2019 hölls festen fortfarande i liten skala.

– Det har växt lite för varje år och har blivit lite som en picknickfestival. Vi ville att barnen skulle få uppleva lite festivalstämning. Alla av oss spelar. Det blir en rolig grej där alla kan träffas. För att nå ut startade vi en Facebooksida. Allting bottnar i om vi kan få med sponsorer, att företag, kommunen och andra i regionen ställer upp. Det är det som bestämmer utfallet, fortsätter Pierre.

Under pandemin hölls inga festivaler. Då låg allt på is under två år. 2022 drogs festivalen igång igen. André är duktig på det tekniska, Pierre är säljare till vardags och van att kontakta folk och Mattias ingår flera band, i olika konstellationer där han spelar blues, rock och hårdrock i Stormtunna. Alla i styrelsen har ett stort nätverk av artister. Alla kompletterar varandra med sina olika kompetenser. Det är en hel del arbete för att få ihop en festival.

– De lokala kan ställa upp utan att det är så mycket planering. Men när du är ny arrangör är det alltid förskottsbetalning som gäller när du ska anlita artister. När vi hade Nassim Al Fakir förra året, kostade det en hel del. För att få med så stora namn skulle vi egentligen behövt starta upp i februari, mars ett år tidigare. Men när festivalen är passerad, så är det som att man drar ut sladden. Det har varit så mycket arbete så att man frågar sig ”Ska vi köra nästa år igen?”, berättar grabbarna vidare.

Omtag med tajtare program

Det är ideella krafter bakom hela Royalfest. De är alla kompisar från förr, där alla fortfarande bor kvar i GGVV-området. Namnet på festivalen kommer från ett av grabbarnas gamla band. Ett band som brukade jamma i verkstan intill pingstkyrkans lokaler i Marieholm. Det var här allting började, skulle man kunna säga. Det är glädjen i musiken som gör att de håller på.

– Det blir ett litet omtag i år. Tidigare har vi haft aktiviteter för barnen dagtid och haft livemusik på kvällen. Nu i år kommer vi att kombinera allt under lördagen mellan 12 och 18. Det är mest för oss själv som arrangörer att vi ändrar. Förra året var vi inte hemma förrän klockan tre på natten, berättar Andrée.

– Med den nya ordningen så kan man grilla på kvällen efter att man sett livemusiken under dagen. Det är ju en gratisfestival för hela familjen.

– Det kommer att finnas hoppborgar, vilket är enormt uppskattat. Kanske lyckas vi få hit Växjö Auktionskammare för liveauktion? Vi kommer att ha konstutställning, kajakpaddling, tipspromenad och skattjakt, fortsätter Mattias.

– Vi försöker hålla nere budgeten och skippa det som är för dyrt. Vi gör ett omtag. Vi räknar med att det blir lyckade konserter. Vi tänker hålla på med detta så länge vi tycker att det är roligt, säger Andrée med eftertryck.

För oss som bor i trakten är Royalfest en avslappnad familjefestival, som blir av tack vare främst ideella krafter.

Tre unga killar framför ett litet hus.

Det var i det lilla huset utanför pingstkyrkans lokal i Marieholm som allt började. Det var här grabbarna repade i ungdomsåren.