Gnosjö kommun logotype
En tjänstehund framför en person klädd i uniform.

Vill du ställa upp om det blir kris eller krig?

Senast uppdaterad 03 maj 2024

Det finns många frivilligorganisationer att engagera sig i. Här i Gnosjö finns exempelvis Brukshundklubben, Skytteföreningar och i Anderstorp och Värnamo finns Lottakårer. Det finns många sätt att ställa upp, till exempel med sitt sjukvårdskunnande, att kunna träna upp tjänstehundar, som radioamatör eller livräddare.

Vi lever i ett land som inte haft krig på över 200 år. Under åtskilliga år har Sverige stått utanför genom vår neutralitetspolitik. Men nu är vi med i Nato, vilket innebär nya förhållningsregler för oss alla. Bland annat kräver Nato att vår försvarsbudget ska uppgå till två procent av vår BNP. I linje med detta ökar antalet som gör lumpen till 10 000. Totalförsvarsplikten gäller för alla mellan 15 och 67 år. Som kommunanställd innebär det att man automatiskt har en plikt att arbeta på sitt vanliga arbete. Men vi är säkert många som känner att vi vill bidra mera i händelse av kris eller kris.

Här har vi samlat ett antal organisationer där man kan bidra frivilligt, alltifrån hemvärnet till Blå Stjärnan. Alla har inte verksamhet just i vår kommun, men finns i vårt län. Uppgifterna är hämtade från respektive förenings webbplats.

Frivilligorganisationer

Lottorna, i Anderstorp och Värnamo

Svenska Lottakåren är Sveriges främsta forum för kvinnor i alla åldrar som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle. Lottakåren har en kår i Anderstorp, en i Värnamobygden och en i Jönköping/Eksjö i Jönköpings län.

Kontaktuppgifter, e-post: anderstorp@svenskalottakaren.se,
Kårchef Ewa Lorentzson mobil: 072-331 22 04, vice kårchef Ann-Charlott Hilding mobil: 073-848 07 59, e-post: jonkoping-eksjo@svenskalottakaren.se,
e-post:
varnamobygden@svenskalottakaren.se,
kontaktperson Rose-Marie Westlund mobil: 070-812 88 24

Röda Korset, en naturlig del av krisberedskapen

Det finns ännu ingen verksamhet i Gnosjö med Röda Korset. Närmaste förening finns i Värnamo och Gislaved. Är du intresserad av Röda korset finns hemsidan www.rodakorset.se, e-post: info@redcross.se. Röda Korset håller bland annat utbildningar i Hjärt- och Lungräddning.

Två personer söker minor.

Hemvärnet spanar minor, spränger, gör fältarbeten

Norra Smålandsbataljonen, 33:e hemvärnsbataljons område omfattar Jönköpings län. Majoriteten av personalen är hemmahörande i länet. Bataljonen tillhör Södra militärregionen. Till bataljonen hör en pionjärpluton. Plutonen kan genomföra exempelvis minspaning, befästningsarbeten och sprängning.

Kontakta via e-post: nsg-alla@mil.se , telefon: 0381-180 00, adress: Box 1002, 575 28 Eksjö.

Brukshundsklubben, frivillig försvarsorganisation

Svenska Brukshundsklubben är en frivillig försvarsorganisation med tjänstehundar som gör stor nytta i samhället, klubben har avelsansvar för ett tjugotal raser och utbildar hundar till Sveriges totalförsvar. Som medlem kan du bidra genom att utbilda dig och din hund hos klubben.

Läs mer på webbplatsen www.brukshundklubben.se/tjanstehund/.
Gnosjö Brukshundsklubbs kontaktperson är Lena Björklund
mobil: 070-839 55 46, e-post: lena.bj65@gmail.com.

En newfoundlandhund i snö.

För ungdomar finns Bilkåren, Brukshundklubben och Frivilliga Flygkåren

År du under 20 år kan du engagera dig i Bilkåren. Brukshundsklubben arrangerar läger för dig mellan 15 och 20 år. Frivilliga Flygkåren har också verksamhet som vänder sig till ungdomar mellan 15 och 25 år, https://ungdom.ffk.se. Läger hålls runt om i landet, under 2023 hölls läger bland annat i Borås, Skåne och i Stockholm. Frivilliga Flygkåren har även ett samarbete med Missing People Sweden.

Blå Stjärnan för djurintresserade ungdomar

Blå Stjärnan har ungdomsförbund i Jönköping. Organisationen har samhällets uppdrag att ta hand om djur vid kriser, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren.

Organisationen håller bland annat Risk- och säkerhetsutbildning på Livräddarskolan Tylösand och på Räddningsskolan Rosersberg vid flera tillfällen under 2024. Blå Stjärnan har också andra utbildningar p bland annat på Stora Segerstad Naturbruksgymnasium i Reftele. Här hittar du aktuella kurser hos Blå Stjärnan. Läs mer på www.svenskablastjarnan.se/om-oss

Att bli ”kårist” är ett sätt att engagera sig

Bilkårister – Sveriges Bilkårers Riksförbund(Bilkåren) Bli medlem | Bilkåren (bilkaren.se) På den här hemsidan hittar du många svar på frågor, allt ifrån om man får ersättning när man går kurs, hur gammal man behöver vara. Det finns 49 bilkårer i Sverige. I vårt län finns en i Jönköping-Huskvarna, en i Smålandsstenar och en på Höglandet.

Bilkårernas militära sida är som soldat och fordonsförare i Hemvärnet,
e-post: militarutbildning@bilkaren.se.

Men det finns även en civil sida som har uppdrag för Svenska Kraftnät, Trafikverket, Polismyndigheten, Energimyndigheten, Jordbruksverket, Teracom och länsstyrelser och kommuner, e-post: civilutbildning@bilkaren.se.

Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund (FAK), webbplats: https://fak.se/jonkopings-lan,
e-post: jonkoping@fak.se, adress FAK Jönköpings län, Moliden 23, 555 92 Jönköping

Frivilliga Flygkåren (FFK), kontakta Pär Svensson, chefspilot i Jönköpings län,
e-post:
par_svensson@hotmail.com, eller ställföreträdande chefspilot Johan Stråth, e-post: johan_strath@hotmail.com

Frivilliga Motorcykelkårernas Riksförbund (FMCK). Det närmaste för oss är FMCK Eksjö.
e-post: info@fmckeksjo.se

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) webbplats: www.fro.se. FRO har bland annat digitala utbildningar för cyberungom och signalungdom.

För dig med intresse för skytte

Pistolskytteförbundet har försvarsverksamhet, kontakt,
e-post: kansli@pistolskytteforbundet.se för mer information. Även Svenska Skyttesportförbundet (SvSF) har frivillig verksamhet och håller bland annat i försvarsutbildningar i Eksjö.

I vår kommun finns tre föreningar med inriktning på skytte, det är:
Gnosjöortens Jaktvårdsförening
e-post: markku@kauppinen.se
Kulltorp Skytteförening
e-post: kulltorpsskytteforening@gmail.com, mobil: 076-587 24 77
Kävsjö Skytteförening
e-post: arvidsson.ingvar@gmail.com, telefon: 0370-221 95, mobil: 070-307 95 53, vilka alla tre är medlemmar i Smålands Skyttesportförbund.

En tjej med gevär.