Gnosjö kommun logotype
En man och två kvinnor står framför en disk. På disken står en vas med videung och en skylt med förklaring om hur man betalar.

Johan Hammarström, enhetschef för LSS, Elisabeth, deltagare och Annelie Dravniks, stödassistent, tror alla att butiken kommer att vara omtyckt av kunderna. Speciellt att man kan betala med Swish.

Butiken i Fabriken välkomnar nya kunder

Senast uppdaterad 20 mars 2024

Alla tre dagliga verksamheter har nu flyttat in på ”Fabriken”. Butiken är det senaste tillskottet och finns precis innanför ingången. Här kan du, som kund, kika runt i lugn och ro mellan klockan 8 och 15.30 alla vardagar.

Kaniner av tyg i glada färger.

Söta kaniner sydda av velour är en av produkterna som finns till försäljning just nu. Fram till påsk kommer det produceras bland annat tovade påskägg.

Öppet alla vardagar

Alla vardagar mellan klockan åtta och halv fyra är den nya butiken öppen på daglig verksamheten Fabriken i Gnosjö. För att underlätta för kunderna, så är det självbetjäning i butiken.

Försäljningen har ökat mycket sen dagliga verksamheterna flyttat in i ”Fabriken”. I lokalerna hålls nämligen även konferenser och möten. När mötesdeltagarna passerar butiken passar de ofta på att köpa något. Det kan vara en ljuslykta, fröknäckebröd, ett förkläde eller en fågelholk. Här finns många olika saker att välja på.

En kvinna håller fram en handduk som hon sytt.

Elisabeth har sytt fina kökshanddukar i milda pasteller.

Allt görs med stor noggrannhet

Vad som finns till försäljning beror på vad man tillverkar för tillfället. Produkterna är skapade med stor noggrannhet. Nittio procent av arbetet görs av deltagarna, enbart tio procent av personalen.

Anneli Dravnieks, stödassistent berättar.

– Jag förenklar mönstret och ritar det på bra, tjockt papper, så att det kan användas många gånger. Sen syr deltagarna noggrant i de utritade strecken på tyget. Det gör att resultatet blir perfekt!

Elisabeth som arbetar i den dagliga verksamheten visar upp handdukar som hon har sytt i milda färger. Det finns även färgglada förkläden och linbeiga grytlappar.

– Det är viktigt för oss i personalen att lyssna på deltagarna. Till exempel behöver vi köpa rätt tovningsnål och rätt färg på ullen till vår tovningsexpert, Sara. Hon är noggrann med materialet och färgerna. Det är stor delaktighet här, både när vi beställer material och vad vi ska göra. De sydda mössorna är efter säsong och mode. Elisabeth vill gärna att det ska vara glada färger.

Mössorna hänger på väggen sorterade efter storlek. För tillfället är de leopard- och elefantmönstrade i blandade kulörer.

En tjej tovar.

Sara är Fabrikens egen tovningsexpert, idag är hon igång med en katt. Sen blir det tovade påskägg.

Bidra med överblivit stearin

– Vi gör även braständare och tändkottar. Man kan lämna in överblivet stearin till oss så återanvänder vi det, fortsätter Anneli.

På Fabriken pågår bakning och det doftar gott. Tovningsexperten Sara tovar en katt och sen ska hon göra påskägg. I ateljén målas det just nu träd där man skvätter färg. Loan är en av deltagarna som utvecklats mycket. Hon målar tavlor med horisonter.

– Hon har utvecklats mycket. Det går verkligen framåt.

En glad kvinna håller upp en akvarell med ett landskap med tydlig horisont på.

Loan målar fina landskap med tydlig horisont. Anneli visar upp ett av hennes alster.

Adress

Hembygdsvägen 4, Gnosjö