Gnosjö kommun logotype
En kvinna med långt mörkt hår med bruna ögon tittar rakt in i kameran.

Adisa vill göra skillnad

Adisa Mekic Lindberg är biträdande rektor för Hillerstorp och Kulltorps grundskolor F-9 och fritids. Hon kom till Hillerstorpsskolan förra året. Tidigare arbetade hon som specialpedagog i Vaggeryd.

Kände du dig välkommen när du kom hit?

– Det är en väldigt god stämning på skolan. Man kan säga att den goda stämningen sitter i väggarna. Man stannar inte på en skola femton till tjugo år om man inte trivs.

Var det ett stort steg för dig att bli chef?

– Även om chefsrollen känns lite ny så är jag van att arbeta övergripande inom skolan då jag är specialpedagog i grunden. Jag vill kunna påverka så det kändes som en naturlig övergång.

Adisa känner att det är skönt att ha en tjänst där man fortfarande kan luta sig mot någon annan. David Holm finns alltid där. Även om det alltid varit lätt för henne att driva sådant som hon tror på. Under flyktingvågen 2013 startade hon upp en mängd aktiviteter för Rädda Barnen i Jönköping.

– Jag samordnade flera olika aktiviteter för barn och vuxna som var nyanlända i Sverige. Mycket samverkan skedde med Migrationsverket och kyrkor som engagerade sig. Jag ville göra skillnad och känner fortfarande att det är viktigt för mig att få vara med och påverka till det jag tror är bättre.

Vad känner du är viktigast om man är chef?

– Att jobba för att alla ska känna sig tillräckliga och visa att man uppskattar deras jobb. Jag går alltid en morgonrunda bland personalen för att stämma av dagen. Hela elevhälsan har även veckovisa möten med pedagogerna där vi försöker bolla dilemman som kan ha uppstått. Det är av betydelse att pedagoger inte känner att de möter utmaningar helt ensamma. Som chef behöver du vara synlig och närvarande. Medarbetarna ska kunna bolla med mig, det vara högt i tak, med ömsesidig tilltro och respekt. Vi löser problemen tillsammans, så att det blir våra gemensamma beslut. Vi gör det hand-i-hand.

Adisa har elev- och personalansvar på årskurs F till 3 och för fritidshemmet på Hillerstorpskolan och Kulltorpsskolan. David Holm, rektor, har verksamhetsansvar på dessa enheter.