Gnosjö kommun logotype
Personal på kostenheten.

Lyndon McLeod omringad av sin duktiga personal på Kostenheten. Kunchonok Andersson längst fram till vänster är teamledare.

Mer grönt för hälsan och klimatet

Mer grönsaker och fisk, mindre kött och socker. Det är så vi behöver äta för att bli mer klimatsmarta och hälsosamma. Lyndon McLeod och Kunchanok Andersson använder kostdataprogrammet Matilda för att se till att maten, som serveras, har rätt näringsvärde och är klimatneutral.

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten menar, att vi svenskar inte äter tillräckligt hälsosamt. Enligt en rapport är dagens livsmedelskonsumtion inte hållbar, varken för hälsa, miljö eller klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdom och olika cancerformer.

Våra matvanor grundläggs tidigt i våra liv, därför arbetar kostenheten tillsammans med förskolorna med måltidspedagogik.

Matilda visar om kosten är näringsriktig och klimatneutral

Lyndon McLeod är kostchef och ansvarar för hur vi arbetar med vår kost för att den ska vara hälsosam.

– Vi har ett kostdataprogram som heter Matilda. I det lägger vi in alla recept vi använder. Programmet räknar ut hur näringssammansatt kosten är utifrån ingredienslistan. Matilda räknar fram hur mycket näring det är i varje portion och vilket klimatavtryck den har. Frukosten bör ge 20 till 25 procent, lunchen ska innehålla 25 till 30 procent av dagens energiintag. Middagen detsamma, resten behöver komma från ett till tre mellanmål.

Lyndon skrev en kokbok 2016 som vänder sig till storkök. Titeln är ”Mat för många munnar”. Alla recepten i boken är näringsberäknade och finns inlagda i kostdataprogrammet Matilda.

– Det är lag sedan 2011 att skolmåltiderna ska vara näringsriktiga, så vi arbetar efter det. De äldre behöver mer näring, protein och fett, så vi anpassar deras mat tillsammans med dietisterna. För dem har vi fler saker att ta hänsyn till, som att man kan ha svårt att svälja och då behöver timbalkost. Sådan kost är ofta i puréform. Vissa kan behöva flytande kost och komplettera maten med näringsdrycker.

En bild ur Lyndons kokbok, som visar näringsvärdet för en maträtt.

Alla recept från kokboken "Mat för många munnar" har noggrant beräknat näringsinnehåll. Dessa är inmatade i kostdataprogrammet Matilda.

Matvanor grundläggs i unga år

Hur ser då skolmaten ut hos oss?

– Vi serverar alltid en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ, en soppa, knäckebröd, frukt, mjölk och salladsbuffé. Vi ser att vi behöver bygga upp barnens matvanor underifrån. Därför började vi 2018 med ett samarbete med kostenheten och förskolorna. Vi arbetar med måltidspedagogik kring bland annat Månadens grönsak. Idag märks det i skolorna att barnen tar mer grönsaker och vågar smaka sådant de inte testat tidigare.

I skolorna och hos de äldre arbetar man mycket med att det ska vara trivsamt i restaurangerna/matsalarna. Bland annat har man skaffat möbler som gör att ljudet dämpas.

En pojke äter sallad.

Månadens grönsak är del i måltidspedagogiken man arbetar efter på förskolorna. Detta har lett till att barnen vågar testa mer i skolmatsalarna och att de äter mera grönt. Fotot är från Bäckalyckans förskola i Gnosjö.

Väldigt litet matsvinn

– Det kan se bra ut i systemet, men barnet väljer själv vad det vill äta. Därför måste vi pusha lite även i matsalen. Något vi lyckats med är matsvinnet. Vårt tallrikssvinn är bara 10 gram per elev, likaså är serveringssvinnet också bara 10 gram per elev. Det är jättebra siffror!

Vi behöver dra ner på socker och salt enligt Livsmedelverket, hur arbetar ni med det?

– Idag så bakar man inte kakor och sötsaker i förskolorna och skolorna, som man gjorde förr. Vi bjuder hellre på en fruktsallad än kakor. Brödet vi serverar har alltid ett sockerinnehåll under 5 procent. Det finns inga saltkar i skolmatsalarna. Vi har bra mat som vi serverar! Vi arbetar mycket från grunden, men vi gör så klart inte egen korv, buljong och pasta.

En fylld taco.

Tacos är populärt bland barnen. I de finns mycket grönsaker. Köttfärsen kan bytas ut mot vegetariskt alternativ.

Vad vi äter har betydelse för hälsan

Ungefär 14 000 dödsfall per år kan kopplas till vad vi äter, vilket motsvarar 15 procent av samtliga dödsfall i Sverige. Ur såväl ett samhälls- som individperspektiv finns stora vinster med mer hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Att äta hälsosamt går ofta hand i hand med det som är hållbart för miljön och klimatet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Dra ner på kött, salt och socker

Enligt rapporten behöver vi svenskar äta mer baljväxter, mer fullkorn, mer grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, fisk och skaldjur. Däremot borde vi dra ner på vår kött- och saltkonsumtion och sådant som bara ger tomma kalorier, typ kakor och sötsaker.

Mat är grundläggande för vårt fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Samtidigt är dagens livsmedelskonsumtion en av de största orsakerna till ohälsa och sjukdom i Sverige. En stor del av befolkningen konsumerar för lite fullkorn, grönsaker och baljväxter och för mycket salt, charkprodukter, kött och livsmedel som innehåller mycket socker och fett men lite näring.

Dagens livsmedelskonsumtion leder till ökad risk för flera sjukdomar, och påverkar därmed samhället. Bara den årliga samhällskostnaden för fetma beräknas år 2023 till 125 miljarder kronor. Livsmedelskonsumtionen ser också olika ut i befolkningen, vilket leder till skillnader i matrelaterad ohälsa mellan grupper i samhället. Nuvarande livsmedelskonsumtion är inte heller hållbar för miljö och klimat, och konsumtionen av mat står för cirka en femtedel av de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen.