Gnosjö kommun logotype
Fastighetsskötarna i vår kommun står uppställda framför sin lokal på Strömgatan 6.

Utan våra fastighetsskötare sker ingen distribution av mat, post och paket. Så här i vintertid är det de som skottar och grusar kring kommunens fastigheter. På bilden syns Roger Carlsson, Daniel Högberg, Daniel Petersson, Dragan Savanovic, Ilpo Koli, Per Källberg, Mikael Vilhelmsson, Dag Malmström och Peter Haraldsson. Ludwig Ljung, Michael Moberg och Peter Henriksson saknas.

Fastighetsskötarna är viktiga kuggar i maskineriet

Utan våra fastighetsskötare är det mycket som inte skulle fungera. De är viktiga byggstenar för viktiga funktioner, som att transportera post och mat till våra förskolor, skolor och äldreboenden och att sköta våra fastigheter så att de fungerar och är i bra skick.

Våra fastighetsskötare sköter en mängd olika sysslor, därför måste du vara lite av en mångsysslare för att passa till detta. Arbetet i sig har förändrats en del och innebär idag även en del jobb framför datorn. Varje fastighetsskötare är en kugge i maskineriet, som är viktig för att helheten, ska fungera. Så här års är det mycket skottning och grusning. All fastighetsnära mark ska skottas, så att ingen går och trillar.

Mångsysslare som sköter det mesta

Nästan alla fastighetsskötarna är på plats på Strömgatan 6, eftersom de har arbetsplatsmöte en tidig morgon. Det är en del förändringar på gång som diskuteras. Ludwig Ljung leder mötet.

I kommunen finns tio fastighetsskötare där alla är utspridda med olika ansvarsområden. Två av dem har Rosendal som sin fasta punkt.

– Det kan låta mycket att vi har två fastighetsskötare på Rosendals äldreboende, men då ska man betänka att en av oss är upptagen med att köra mat till alla förskolor, skolor och äldreboenden och andra transporter mellan 9 och 15.

När våren börjar komma ska gruset bort och då sopar våra fastighetsskötare undan den. Det brukar vara ett tidigt vårtecken! Då kommer även en del beskärning av buskar och annan trädgårdsskötsel i gång. Det krävs en del kunskap för att kunna sköta planteringar, buskage och träd, därför har man fått gå kurs i samband med när man anställdes. Vissa växter ska inte beskäras, andra ska göras under bestämda månader. Har man beskuret ett körsbärsträd på fel tid så kan det dö.

– Varje fastighetsskötare har sina ansvarsområden. Det kan innebära att han behöver prioritera vid exempelvis snöröjning. Först tar han kanske förskolan, sen skolan och sist gymnasiet, exempelvis. Han kan inte vara på alla ställena samtidigt. Det behöver man förstå. Och har man en sjukfrånvaro så syns det direkt. Det ställer verkligen till, fortsätter Ludwig.

Personalen jobbar helger. Dels finns det beredskap för om det händer saker, dels måste alla äldreboenden ha maten till sig. Skulle en värmepanna inte fungera så blir det kallt ganska snabbt.

En glad man står framför en bil.

Per Källberg är en av de fastighetsskötare som sköter så att post och paket kommer runt till alla kommunens verksamheter.

Trivsam arbetsplats med mycket självständigt arbete

Per Källberg berättar hur en arbetsdag kan se ut.

– Först kommer jag till min fastighet, så kollar jag runt att det ser bra ut. Jag ser om det har kommit några ärenden via vårt felanmälningssystem.

Ludwig Ljung inflikar.

– Man kan nog säga att ungefär hälften av alla ärenden kommer via systemet, men minst hälften kommer muntligt. Tanken med felanmälningssystemet är att var och en av fastighetsskötarna ska kunna ansvara för sin arbetstid och planera sin dag, men systemet ger oss även möjligheten att följa upp de brister och felanmälningar som kommer in.

Peter Haraldsson fyller i.

– Mycket kommer inte via vårt ärendesystem. Vi rensar stuprör, kör sopor, rensar land och allmänt underhåll och det måste vi se själva. Ingen dag är den andra lik.

Per fortsätter.

– Jag planerar vad jag ska göra utifrån vad som kommit in från ärendesystemet och fixar det. Det kan innebära en hel del planering. Om du arbetar på en skola till exempel så kan du inte komma stövlande mitt i en lektion. Man måste anpassa sig efter när det passar i de olika verksamheterna. Min dag är delvis också styrd av att jag kör posten till alla verksamheterna vissa tider.

Av fastighetsskötarna är det många som arbetat många år på Gnosjö kommun, vilket tyder på att man trivs på arbetsplatsen.

– Det är positivt att arbeta här, annars hade man inte stannat i tjugo år, säger Mikael Vilhelmsson.

Per faller honom i talet.

– Det är väldigt positivt att man kan arbeta utomhus och det är väldigt omväxlande. Det kan vara tungt ibland, men man slipper sitta vid en dator hela dagarna. Även om jag sitter mer och mer vid datorn nu än tidigare. Men, som helhet, är arbetet självständigt.

Det krävs att du är tekniskt bevandrad

I arbetet ingår att ha koll på ventilation, värmesystem, passager, brandlarm och inbrottslarm, vilket innebär att man behöver vara ganska teknisk.

– När vi söker folk, behöver vi skriva i annonstexten att man ska ha god datorvana för det krävs idag, fortsätter Ludwig.

Per fortsätter:

– Vi sköter den dagliga översynen av våra maskiner, men servicen lämnar vi bort. Vi sorterar wellpapp, sopor och sköter om värmesystemen. Här på kommunen finns i stort sett alla typer av värmesystem; fjärrvärme, bergvärme, luft, vatten… ja, allt utom gas, inflikar Peter. Man får inte heller glömma att vi tar hand om alla hantverkare som ska komma och göra jobb här. Vi behöver instruera dem, bestämma tider, öppna dörrar. Man skulle kunna säga att vi är spindeln i nätet kring allt sådant, menar Per.

Vad skulle hända om ni inte kom till jobbet?

– Du kanske inte skulle märka så mycket första dagen, men ganska snart hade det blivit fullt med sopor och på sommaren växer gräset snabbt. Barnen och de äldre hade inte fått sin mat. Verksamheterna hade inte fått sin post.

Våra fastighetsskötare syns kanske inte så mycket, men om de inte varit här, så hade det märkts direkt.

En man hissar flaggan framför kommunhuset.

Att hissa flaggorna i kommunen är en av sysslorna för en fastighetsskötare. Här är det Per Källberg som hissar Ukrainas flagga vid deras självständighetsdag.