Gnosjö kommun logotype
En glad kvinna står framför en vit vägg med två färgglada tavlor.

Agneta Carlsson är väldigt glad att hon vågade starta om med hjälp av Maria Kristiansson, affärsutvecklare på Science Park, som var hennes coach. Målningarna har hon målat själv.

Att hjälpa ger mig energi!

Senast uppdaterad 16 februari 2024

Även om Gnosjö har många företag inom industri finns här även sådana som sysslar med annat. Agneta från Kallset sadlade om mitt i livet till hälsovägledare, massör och yogainstruktör. Maria Kristiansson på Science Park coachade henne medan hon startade sitt företag Veda Livskraft.

Agneta Carlsson är egentligen ålderspensionär, men fortsätter att arbeta med sitt företag Veda Livskraft, trots det. Agneta är bosatt i Kallset sen över fyrtio år.

– Jag trivs så bra med att kunna hjälpa. Det finns de som kunnat sluta med sina blodtrycksmediciner sen de började på yoga hos mig. Det ger mig också sådan energi!

Att Agneta kom i gång med sitt företag 2016 var i mångt och mycket att hon av olika skäl blivit av med sitt arbete. Tidigare hade hon arbetat på kontor i hela sitt liv med försäljning, planering, inköp och en del annat . I kontakt med Trygghetsrådet, Almi och Science Park fick hon den stöttning hon behövde för att komma igång.

– Det är ju en del administration med att starta företag, men det var lätt för mig, eftersom jag jobbat med försäljning och inköp, så det var lätt! 2016 gick jag det som kallades ”Företagsskolan” som hålls ihop med Almi och Science Park med olika teman varje gång. Det är det som kallas för Kickstart idag. I samband med detta blev Maria Kristiansson min coach. Först var det en annan, men det stämde inte för mig. Det är viktigt att det stämmer personlighetsmässigt med coachen och det gjorde det med Maria.

Vikariat och eget företaget parallellt under flera år

När man mister sitt arbete så tänker man oftast att man ska skaffa ett nytt och det gjorde Agneta. Hon fick ett vikariat som var på 1,5 år. Men samtidigt hade hon börjat intressera sig för att utbilda sig inom hälsa.

– Ayurveda började ploppa upp i mitt huvud. Jag läste om det i en tidning och hittade en annons om utbildning i det i en annan. Det blev att jag läste till hälsovägledare på en kursgård i Adelöv utanför Gränna. Först behövde jag gå de första tre stegen av tio för att bli massageterapeut. Jag tyckte att det var intressant, så jag satsade på att gå alla tio stegen.

Agneta fördjupade sig i Ayurveda och blev så småningom terapeut på Hälsostugan i Gislaved. Hälsostugan startades 2015 av två andra. Det fanns ett rum ledigt. Nu är det fem företag där.

– Ayurveda är en läkekonst som utvecklades för 5 000 år sedan, ungefär samtidigt som astrologin och yogan. Jag blev klar i oktober 2016 med utbildningen. Först började jag med massage och hälsovägledning. Men sen 2001 hade jag undervisat i yoga på Medborgarskolan. Så tänkte jag, jag kan köra igång med det också och ha det vid sidan om. Då växte min verksamhet rejält!

Kvinnor som håller på med yoga.

När Agneta utvecklade sin verksamhet med yogan växte den plötsligt mycket. Yogan blev ett komplement till massagen och hälsovägledningen.

Anpassar verksamheten efter önskemål från kunderna

Det är inte alltid en dans på rosor att starta företag. Man kan inte räkna med att inte behöva kämpa för att verksamheten ska gå runt.

– Det gick inte bra meddetsamma. Jag var tvungen att arbeta parallellt. Det var först för två år sen, som jag började arbeta helt med mitt eget företag. Först arbetade jag 75 procent vid sidan om, sedan 50 procent och så vidare. Men jag kände att det blev ingen fart på företaget. När jag började jobba på heltid, allteftersom klienterna börjat öka, kunde jag börja slappna av. Nu arbetar jag bara med detta. Det blir lite olika antal timmar varje vecka. Yogan har jag måndag-, tisdag- och torsdagkvällar.

Som mest hade Agneta 23 deltagare på sina yogapass, men tycker att det är bättre att det är gott om plats.

– Efter Coronapandemin har jag dragit ner det till tretton deltagare per pass. Det är bäst. Passen har jag på kvällarna. De ligger på olika tider, som en anpassning efter när deltagarna kan. Några vill komma direkt efter jobbet, andra vill komma lite senare.

Agneta har aldrig ångrat att hon bytte skrivbordet mot massagebordet.

– Min coach Maria har varit en fantastisk coach, som stöttat mig i min utveckling av min verksamhet. Jag har kunnat lyfdta idéerna med henne och hon har kommit med bra förslag som har hjälpt mig.

En kvinna får massage.

Ayurveda är en 5000 år gammal läkekonst. Bland annat använder man sig av massage.