Gnosjö kommun logotype

Glädjeämnen och utmaningar inför framtiden

Få har så klar blick över vad vår kommun har för attraktioner och utmaningar som Anna Engström. Med sina 36 år i kommunen känner hon till bygden väl.

Anna är kommundirektör sen elva år tillbaka och har en lång bakgrund i vår kommun. Hela 36 år har hon arbetat här. Innan Anna blev kommundirektör var hon 25 år på socialförvaltningen.

Hon är uppvuxen i Anderstorp, där hon också är bosatt. Men hon har även ett sommarställe i Gnosjö kommun där hon tillbringar mycket tid. Att hon trivs på sitt jobb och i trakten är inte att ta miste på.

– Jag kommer från bygden och känner för platsen.

Anna trivs med den lilla kommunens bekvämlighet.

– Om du bor här slipper du storstadsstressen, men det är ändå inte långt till de större städerna om du vill hitta på något en helg. Här kan du lätt göra dina ärenden snabbt. Allt är lättillgängligt, inga parkeringsavgifter eller trängsel.

Här har du närheten till Isaberg, Store Mosse och High Chaparral. Tre stora turistattraktioner inom bara någon mils avstånd.

I Hillerstorp finns ett fint centralt parkområde med en småbåtshamn och den omtyckta Hillerstorp arena där det utövas många olika sporter.

I Gnosjö har vi också vårt Töllstorpsområde med ninjabanor, simhall, rehab och relax.

När det gäller boende så får man ju ett större och bättre hus här, för mindre pengar än i de större orterna. Vi tar detta för givet och inser nog inte alltid hur bra vi egentligen har det.

Liten kommun ger snabba beslut

Anna ser många fördelar med att vara en liten kommun med lite byråkrati och korta beslutsvägar.

– När företag kontaktar oss för att etablera sig här, kan de träffa kommunledningen inom några dagar. Det får vi ofta höra är unikt och att det är uppskattat. Det upplevs som att vi är snabba och smidiga.

Samarbete för att minska kostnader

För att klara av alla kommunala uppdrag och för att kunna hålla nere kostnaderna har Gnosjö många samarbeten i GGVV-området. Gnosjö delar till exempel tolkservice, energirådgivare, upphandlare, säkerhetsenhet och räddningstjänst med Gislaved. Återvinning och sophantering, socialjour, familjerätt, medlare och överförmyndarkansli delar vi med samtliga fyra kommuner i GGVV. Genom att samverka kan man upprätthålla servicen för medborgarna trots att kommunen inte är så stor.

– Genom samverkan får våra kommuninvånare samma service, som de fått i en stor kommun, säger Anna.

Den berömda Gnosjöandan

Med Gnosjöandan är vi en helt unik plats, den utmärker oss här. Det finns ett enormt engagemang och mycket ideellt arbete. Titta bara på secondhandbutiken Gnosjö hjälper, vilken fantastisk verksamhet de har med transporter till Ukraina.

Det finns också många mindre verksamheter som inte alltid syns, till exempel lanthandlar och gårdsbutiker. Även när det gäller kultur händer det en del. Det finns en teaterförening, och det anordnas konserter och festivaler i bygden.

Sen ett par år tillbaka har kommunen arbetat med platsvarumärket Gnosjöandan.

– Näringslivet och kommunen samarbetar så att vi säger samma sak. Det är inte så att vi hittar på. Vi bara berättar om hur det är. Det är det här som finns. Här har vi naturen in på knuten, samtidigt som vi har arbetstillfällena.

Näringslivet är viktig del av vår identitet. 3 000 personer pendlar in till sitt arbete i kommunen varje dag. Företagen är också omhändertagande för de som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

För några år sedan hade vi en del ungdomsarbetslöshet. 60 ungdomar var arbetslösa. Näringslivet hjälptes åt och tog emot en ungdom var, hälften av ungdomarna hade snabbt jobb. När man pratar om Gnosjöandan tänker man kanske först och främst på näringslivet men jag tycker att Gnosjöandan även genomsyrar den kommunala organisationen.

En bra plats för familjer

Skolorna har nått bra resultat under 2023 och har ett stort samarbete med näringslivet. Redan tidigt lär barnen sig entreprenörstänk. Ungt företagande gör att näringslivet förnyas ständigt.

– Vi är en bra kommun för barnfamiljer. Här finns bra förskolor och skolor. För oss är det viktigt att man har en positiv bild av sin uppväxt i kommunen. Även om man lämnar för att studera på annan ort så hoppas vi att man vill komma tillbaka.

En hållbar tillväxt

De flesta kommuner strävar efter att växa, så även Gnosjö kommun, men vi ska göra det på ett hållbart sätt tycker Anna.

– Jag tycker det viktigaste är egentligen att kostymen är anpassad utifrån hur många invånare man har och hur demografin ser ut. Det hade så klart varit roligare om vi hela tiden blev fler invånare, att fler insåg hur bra vi har det i vår kommun. Mitt fokus är att kommunen ska vara attraktiv för de som redan bor här och för de företag som redan är etablerade här. Pratar de gott om kommunen ger det förhoppningsvis ringar på vattnet, så att fler väljer att flytta hit och ser fördelarna med småskaligheten och närheten till naturen.