Gnosjö kommun logotype
En flicka som sitter i en sönderslagen bil.

Låt inte gängen fånga upp ditt barn i sin kriminalitet

Det är en mardröm för en förälder att upptäcka att ens barn hamnat i gängens klor. Här får du tips på hur du gör för att ditt barn inte ska lockas in i kriminalitet.

Som förälder har du stort ansvar för dina barn. Man brukar säga ”små barn, små bekymmer, stora barn, stora bekymmer.” Det ligger mycket i det. Ju större barnen blir, ju mer utsätts de för, från olika håll. Tonåringar idag har inte bara vänner i verkligheten, utan även på nätet, på sociala medier och i datorspel.

Det finns många möjligheter till utveckling, men också många risker att hamna i beroenden eller i kriminalitet. Där det finns droger, där finns det kriminella gäng. Det är logiskt, eftersom gängen försörjer sig delvis på drogförsäljning. Under senaste året såg vi att barn utnyttjas mer och mer för att utföra grova brott.

Gängen utnyttjar barn

Vi har alla blivit medvetna om att de kriminella gängen runtom i Sverige oftare utnyttjar unga för att utföra grova brott. En del är så unga som 10 till 12 år. Polisen har i en kampanj velat nå ut till föräldrar med broschyren ”Gängsnacket, en guide för föräldrar och andra viktiga vuxna”. I guiden finns många handfasta tips till dig som förälder om hur du upptäcker att din ungdom har hamnat i fel sällskap.

De kriminella kan finnas runt skolor, i centrum och nära din bostad. De låtsas ofta bli kompis med barnet och bjuder på pizza och läsk, ger komplimanger och presenter. Gängen ger barnet en känsla av gemenskap. Gängen söker både pojkar och flickar. De utnyttjar även de som har intellektuell funktionsnedsättning. Att de söker barn för assistans i deras brottslighet beror på att de själva vill slippa straff och hamna i fängelse. Här kan du ladda ner broschyren som pdf. Pdf, 989 kB.

Varningstecken att se upp med

 • Ditt barn har börjat ljuga och döljer saker för dig
 • Ditt barn har börjat umgås med nya äldre kompisar.
 • Ditt barn kommer hem med nya kläder eller ny mobiltelefon.
 • Ditt barn slutar be om pengar och verkar ha mycket egna pengar.
 • Ditt barn skickar eller tar emot stora betalningar via Swish eller bankkonto.
 • Ditt barn börjar ha två mobiltelefoner.
 • Ditt barn har förändrats och uttrycker sig annorlunda, har nya åsikter och värderingar.

Det här lockar gängen med

 • Snygga skor och kläder
 • Status och respekt
 • Gemenskap, att få tillhöra en grupp

Du, som förälder, är viktigast för ditt barn så fortsätt fråga och lyssna på dina barn. Om du märker att ditt barn ljuger försök att få ditt barn att öppna sig för dig.

Detta skyddar ditt barn

 • Aktiv fritid
 • Gå i skolan
 • Göra saker tillsammans med vuxna
 • Du, som vuxen, sätter tydliga gränser, frågar och lyssnar

Här finns stöd att få