Gnosjö kommun logotype
En ung tjej sitter framför en braskamin. Hon har en bok i handen och tittar in i kameran.

Det finns inget mysigare än att kunna njuta av värmen från kaminen, men tänk på att inte lägga in för mycket ved åt gången.

Elda rätt är lätt

Senast uppdaterad 05 januari 2024

Tyvärr så är en vanlig brandorsak att man har eldat på fel sätt. Läs de goda råden om hur du eldar på rätt sätt.

Det finns fyra viktiga saker att tänka på för att minska risken för brand, när det gäller eldstäder. Du behöver köpa rätt produkt för rätt ändamål, installera rätt, elda rätt, sota regelbundet och ta hand om askan

Max tre kilogram ved per timme

För att din eldstad ska må bra, inte slitas och inte orsaka brand i är det viktigt att du eldar rätt och tar hand om aska på ett säkert sätt. En tumregel är att maximalt elda tre kilogram torr ved per timme under tre till fyra timmar. Sedan låter du kaminen vila lika länge, innan du kan börja elda på nytt. Är du osäker på vad som gäller kontaktar du tillverkaren eller sotaren.

Elda alltid med torr ved

Elda aldrig annat än torr ved i din kamin. Blöt ved ger en annan sorts beläggning i skorstenen och kan orsaka skorstensbrand. Skorstenen kan också bli svårare att sota.

Ta hand om askan på ett säkert sätt

Varje år orsakas bostadsbränder av att aska som inte slocknat helt, blivit ställd på verandan eller altanen. Även om eldning skedde för ett par dagar sedan kan askan fortfarande innehålla glödrester. Aska och sotrester ska därför alltid hanteras på ett brandsäkert sätt. Dessa ska läggas i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet placeras på obrännbart underlag.