Elda rätt är lätt
Senast uppdaterad 05 januari 2024
Tyvärr så är en vanlig brandorsak att man har eldat på fel sätt. Läs de goda råden om hur du eldar på rätt sätt.
Det finns fyra viktiga saker att tänka på för att minska risken för brand, när det gäller eldstäder. Du behöver köpa rätt produkt för rätt ändamål, installera rätt, elda rätt, sota regelbundet och ta hand om askan
Max tre kilogram ved per timme
För att din eldstad ska må bra, inte slitas och inte orsaka brand i är det viktigt att du eldar rätt och tar hand om aska på ett säkert sätt. En tumregel är att maximalt elda tre kilogram torr ved per timme under tre till fyra timmar. Sedan låter du kaminen vila lika länge, innan du kan börja elda på nytt. Är du osäker på vad som gäller kontaktar du tillverkaren eller sotaren.
Elda alltid med torr ved
Elda aldrig annat än torr ved i din kamin. Blöt ved ger en annan sorts beläggning i skorstenen och kan orsaka skorstensbrand. Skorstenen kan också bli svårare att sota.
Ta hand om askan på ett säkert sätt
Varje år orsakas bostadsbränder av att aska som inte slocknat helt, blivit ställd på verandan eller altanen. Även om eldning skedde för ett par dagar sedan kan askan fortfarande innehålla glödrester. Aska och sotrester ska därför alltid hanteras på ett brandsäkert sätt. Dessa ska läggas i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet placeras på obrännbart underlag.