Gnosjö kommun logotype
En kvinna står vid ett bord och mäter band.

Anneli Dravnieks, stödassistent på Fabriken, mäter band till förkläden som ska sys.

Så bra har det blivit på Fabriken!

Senast uppdaterad 28 december 2023

Både personal och deltagarna är nöjda med de nya lokalerna på Fabriken. Det har helt enkelt blivit bättre för alla. Nu är två av tre dagliga verksamheten på plats och lokalen myllrar av liv.

Två av tre dagliga verksamheter har nu flyttat in på Fabriken. Den 20 november var det inflyttningsdatum. Den tredje kommer på plats längre fram i vår. Fabriken har förutom de dagliga verksamheterna även plats för konferenser och utbildningar. Här finns gott om gemensam yta. Johan Hammarström ansvarig för verksamheterna, visar runt.

– Vi har planerat allt från början med deltagarna och personalen. Här är några kännetecken för vad deltagarna önskat, en stor mysig soffa, en stor teve och tv-spel. Deltagarna har också velat göra studiebesök innan lokalerna var färdiga. De har varit med i processen och därför har också slutresultatet blivit mycket bra. Här finns specialanpassade rum planerade efter de behov som finns.

En stor soffa som slingrar sig fram i olika blå nyanser.

Ett önskemål från deltagarna var att få en myshörna med en stor soffa, teve och tv-spel. Soffan slingrar sig fram.

Tack vare glaspartier, fönster och glasdörrar, så har lokalerna fått mycket ljusinsläpp. Längs långsidan av byggnaden har det byggts en balkong med stora dörrar ut. Hyresvärdarna Bengt och Ingemar Holmgren har varit lyhörda och har satsat så att det finns god ventilation och bra akustik. Överhuvudtaget så har Fabriken stora utrymmen, vilket är ett jätteplus, menar Johan.

– Varje detalj har diskuterats. Här har varit väldigt många detaljer att ta beslut om. Allt ifrån om dörrar ska vara av glas eller om de bara ska ha en mindre glasruta. Det finns en grundtanke både stort och i detaljer. Det är en styrka.

Personalen har ansvar för fyra olika delar i verksamheten. Ansvarsområdena är industri, utegrupp, konst och bakning. Tack vare uppdelningen har planeringen av hur allt ska se ut fungerat väldigt bra. Känner man sin verksamhet så vet man också vad som krävs. I köket där det bakas finns till exempel höj- och sänkbara hyllor som kan hissas ner så att även den som är rullstolsburen kan nå tallrikarna.

En tavla som föreställer en kvinna med stort hår och ett rött hjärta.

I korridoren där butiken ska vara, hänger än så länge bara ett konstverk, som deltagarna målat. Hjärtat symboliserar hur man ska vara mot varandra.

Butik förbereds i korridoren vid ingången

Deltagare droppar in till sina aktiviteter och sprider sig i byggnaden. Huvudingången från Fabrikens kortsida kommer att bli det som möter både besökare och deltagare. Korridoren här är fortfarande kal. Väggarna lyser vita. Endast ett färgsprakande konstverk har kommit upp. Men så kommer det inte vara så länge till. Här ska det upp ett panelsystem där produkter och konstverk ska visas upp till försäljning. Just nu pågår febril aktivitet i konst- och hantverksdelen för att fylla hyllorna i butiksdelen. Den kommer att vara klar om några veckor. Då kan man handla när det är öppet på Fabriken.

En ung kvinna håller fram en tovad ren.

Sara är tovningsexpert. Hon monterar renens kropp med huvud.

Tovning, sömnad och måleri

Annelie Dravnieks mäter upp band till förkläden. Förklädena har fått screentryck med olika motiv som deltagarna Margareta och Sara skapat. Margareta ser över symaskinerna så att de är startklara när det ska sys. Sara är avdelningens tovningsexpert och håller på med att sätta ihop renar. Huvuden och kropp ska monteras. Margareta har sytt en kanin som känns tung när du lyfter den.

– Den är fylld med ris för att den ska kunna sitta, visar Margareta.

En kanin sydd av tyg fylld med ris.

Margaretas kanin kan sitta själv eftersom den är fylld med ris.

På en hylla på väggen sitter fler kaniner, som alla fått olika kläder. I en stor låda huserar mängder med grisar sydda i velourtyg i glada färger. På hyllorna ligger trikåtyg i mängder med olika mönster och färger, som kan inspirera till nya skapelser.

– Alla som arbetar här har individuella scheman, efter behov, efter beslut. Vi är en kravanpassad verksamhet som är individanpassad. Vi har en konst- och en hantverksdel och en för självständig konst. Det finns de som är så duktiga att de kan vara med på Konstrundan, berättar Annelie.

En ateljé där flera konstverk är på gång.

I ateljén pågår sockermålning och experiment med olika tekniker.

I konst- och hantverksdelen finns det åtta produkter av hög kvalitet. Sortimentet utvecklas efter hand. Gruppen har varit över i Gislaveds Konsthall och har tillsammans med en japansk konstnär varit med i hans ”performance”. Resultatet kommer att visas upp i Japan. Man experimenterar också med olika tekniker, akrylmåleri, oljepastellteknik och blyertsteckning.

– Det var många glada skratt under performancen. Vi hade oömma kläder och skvätte färg. Alla som var med var överens om hur härligt det var. Så vi ska testa att göra samma sak här i ateljén. Då ska vi plasta in alla väggarna. Vi ska göra ett stort konstverk där vi får in vår värdegrund. Vid ingången har vi hängt upp en tavla vi gjort tillsammans. Där har en deltagare gjort håret. När hon går förbi pussar hon håret. En annan har gjort hjärtat, som symboliserar hur man ska vara mot varandra.

En kvinna håller upp en hjälm i miniformat.

Sofia Larsson, visar upp demonstrationshjälmen, som används på förskolor för att visa vad som händer om man inte använder cykelhjälm och krockar.

Varje produkt har flera moment

Sofia Larsson är i lokalen intill med industriavdelningen, som är uppdelad i ett större och flera mindre rum för att passa olika deltagares behov. Flera olika produkter monteras och förpackas här.

– Det är otroligt hur snabbt vi har kommit på plats. I den här delen arbetar sju till åtta personer som mest. Man kan arbeta med olika produkter så att man får variation. Individen bestämmer själv.

Sofia visar en annorlunda produkt som monteras här, en "ägghjälm", eller demonstrationshjälm i miniformat.

– På förskolor och skolor demonstreras vad som händer om man inte använder cykelhjälm, med de här. Man stoppar ett ägg i hjälmen och låter det krascha. Då förstår barnen varför man ska använda cykelhjälm. För vår del så är detta en produkt som har flera delar som ska monteras i en viss ordning. Den har flera olika moment.

Fast att utrymmet i de nya lokalerna är mycket större så är det just nu ganska trångt på industriavdelningen.

– Vi har mycket att göra nu! När jag tänker på flytten och alla förberedelser inför den, så kan jag bara säga ”Så bra det gick”, avslutar Sofia vårt samtal.

Två män står inne i en lokal med snickeriverktyg.

Utegruppen snickrar och fixar. Samuel Konow bygger ett sminkbord av en gammal bokhylla. Daniel Linder bistår och stöttar i arbetet.

Utegruppen snickrar och fixar

Nästa stopp är hos utegruppen där Samuel Konow står med skruvdragaren i högst hugg. Han håller på att riva en bokhylla, som skulle slängts, för att bygga ett sminkbord till sin flickvän. Den nya kap- och geringssågen är uppställd mitt på golvet. Här finns mycket som behövs när man ska snickra. På väggen hänger trädgårdsredskap i prydlig ordning. På golvet står gräsklipparen, som får vila fram till den nya växtsäsongen. Daniel Linder har ett öga över arbetet och instruerar om så behövs.

– Utegruppen är våra fixare. Ena dagen är de vid Skogsgläntan och sågar ved. En annan dag är de på tippen. De monterar våra möbler från Ikea och kör leveranser, fortsätter Johan.

En kvinna står i bakgrunden, lussekatter syns på en plåt.

Det bakas bullar och småkakor i bakningsgruppen nästan varje dag.

Julbaket är i full gång

Ulrika Pantzar står med fingrarna i degen. I bakningsdelen pågår just nu knådning och formning av lussekatter. De ska levereras till en beställare utanför Hillerstorp.

– Vi bakar nästan varje dag, men jag är med i stallgruppen också, som är i stallet en gång i veckan. Intresset är så stort för ridningen så det är många som anmält sig till detta. Allt vi gör är baserat på önskemål från deltagarna. Här är några som är duktiga bagare, som tänker på att ta fram smöret dagen innan, så att det hinner bli rumsvarmt tills bakningen.

Hyresvärdarna har varit mycket tillmötesgående. Här i köket är mycket anpassat för att fungera även om du har funktionshinder.

– Vi har haft en mycket bra dialog med Bengt och Ingemar. Om några veckor kommer vi också ha tillgång till ett skafferi med kylmöjligheter.

Fabrikens lokaler har verkligen utvecklats för att passa de nya verksamheterna. Samtidigt som de är rymliga och även kan utnyttjas på många olika sätt.

– Varför ska vi åka till Jönköping varje gång på utbildning? Kommunal Utveckling kan exempelvis komma hit. Vi kan sälja fika och få mer inkomster. Ytorna är en vinst. Det har varit en stor omställning för deltagarna och det har varit en lång väg hit, men alla är jättenöjda, avslutar Johan.