Gnosjö kommun logotype
Två unga män står framför granar ute i snön.

Isak Nilsson, återvändare och Elias Andersson, inflyttare, menar att Gnosjö har ett stort utbud för den som flyttar hit.

– Det är en häftig tid, många vänder hem eller stannar kvar efter studierna

Senast uppdaterad 15 april 2024

Isak Nilsson på Zal produkter är en eldsjäl, som genom sitt engagemang i Ski Team Göhlin, fått flera skidåkare att stanna efter sina gymnasiestudier. Elias Andersson är en av elitåkarna som till och med stannat för att arbeta i företaget.

Isak Nilsson är engagerad inte bara i företaget Zal-produkter och i Ski Team Göhlin, utan även i andra föreningar. Det märks att han är glad för hembygden. Isak är född och uppvuxen här i Gnosjö. Hans entusiasm smittar.

För Elias Anderssons del var det inte endast skidorna, som fick honom att stanna i Gnosjö. Han visste inte riktigt vad han skulle göra efter gymnasiet och då fanns Isak där.

Sammanhållning och nätverkande utmärker Gnosjö

– Jag brukar säga ”Ta det lugnt”. Testa att bo här i Gnosjö ett tag. Här kan du både jobba och träna. Här är så bekvämt om man tittar på logistiken. Här finns inga köer. Gnosjö är lite speciellt. Här finns så många industrier. Men det är inte bara mängden industrier utan nätverkandet och samarbetena som gör Gnosjö speciellt. Det finns överallt, i föreningarna, i kyrkorna och bland företagen. Man resonerar mycket kring företagens utveckling. Allt är bra så länge de stannar i Gnosjö. På något vis är det en samhörighet här. Vi känner alla till varumärket ”Gnosjö” och Gnosjöandan, säger Isak.

Industrin, där Isak arbetar, har elva anställda där det kommer folk från flera olika kulturer. På Zal är det svarvning till hundra procent. Här förädlar man metall till olika komplexa komponenter med slutkunder inom svensk verkstadsindustri.

– Här möts vi tillsammans. Det är lättare på ett litet företag att integreras. Det blir inga markanta grupperingar. Industrin är spännande idag, eftersom efterfrågan på teknik med kvalitet är hög.

Ski Team Göhlins medlemmar uppställda i ett snöigt landskap.

Ski Team Göhlin samlade inför Vasaloppet. Isak Nilsson står längst bak till höger. Elias Andersson sittande andra från höger. Emil Göhlin liggande.

Jobb och träning nära

Elias berättar hur hans liv ser ut. Han bor tillsammans med andra åkare i teamet alldeles intill järnvägen.

– Jag arbetar 70 procent. Antingen börjar jag dagen med träning eller så tar jag träningen efter att jag kommit hem. Främst är det skidåkning på rullskidor när det inte är skidsäsong. Men det blir också löpning, cykling och styrketräning. Den mesta träningen tar jag på Klubben.

Isak inflikar.

– Där finns kompisarna. Vi tränar tillsammans, duschar tillsammans, tar en bastu och en pasta ihop. Vi tyckte att vi hade det mycket bra innan på Töllstorpshallen. Men vi har fått det ännu bättre. Klubben by Göhlins har blivit en samlingsplats. Nu har den funnits i ett och ett halvt år, sen sommaren 2022. Det är tack vare Emil Göhlin och hans syskon att den kom till. Emil var iväg och utbildade sig i USA. Jag kom inte riktigt lika långt iväg, utan drog bara till Jönköping. Först studerade jag på folkhögskola och sen på Tekniska högskolan, så jag är högskoleingenjör. När jag vände hem var fokuset på arbete. Successivt har jag engagerat mig i föreningar och i Missionskyrkan. Även i kyrkbänkarna talar man om företagande. Jag tror att Gnosjö har förändrats en del. Man är mer öppen idag, även mer öppen för att man är olika.

Elias har ett par bröder, som också valt att stanna i Gnosjö efter gymnasiestudierna. De är också skidåkare.

– Jag trivs väldigt bra här, mycket på grund av Isak. Jag kom enkom hit på grund av skidgymnasiet, men på grund av honom och jobbet har jag stannat.

Unga män som åker rullskridskor.

Skidgymnasiet var avgörande för Elias och hans bröder, eftersom de alla är skidåkare.

Isak avslutar vårt samtal.

– Det är lite speciellt med idrotten här. Elias bröder Edvin och Isak har även de gått på skidgymnasiet. De har också fastnat här. Även de har provat vingarna någon annanstans, men har kommit tillbaka. Här kan man trivas. Jobben finns här. Det är superhäftigt med träningsmöjligheterna och nätverkandet. Det enda som är lite kämpigt är boendet. Men det brukar lösa sig så småningom. Här får man det sociala. Man träffar vännerna i affären, men man får också lugnet och naturen. Här finns Store Mosse, Isaberg, här finns ett stort utbud. Du har Hestraviken, Höganloft, Värnamo, Gislaved, Jönköping, Borås och Göteborg inom räckhåll. Det är inte ovanligt att folk åker till Göteborg över helgen. Jag känner att det är en häftig tid. Jag ser att man vänder sig hit just nu. Investeringarna i Klubben till exempel har gett effekt.