Gnosjö kommun logotype
Ett ungt par sitter vid ett bord.

Isabelle och Mathias har flyttat till Hillerstorp från Malmö. Här har Hamnkyrkan blivit deras andra hem. Mathias är pastor.

Kyrkan är som en familj för Isabelle och Mathias

Isabelle och Mathias Lång tillhör de som flyttat till vår kommun. Isabelle är ursprungligen från Ljungby och Mathias från Smålandsstenar. Innan de landade i Hillerstorp bodde de i Malmö några år. För dem har Hamnkyrkan öppnat famnen, så nu är Hillerstorp hemma.

Isabelle och Mathias är ett par som båda är engagerade i Hamnkyrkan i Hillerstorp. De flyttade till Hillerstorp för 2,5 år sedan då Mathias blev erbjuden en pastorstjänst. Varken Isabelle eller Mathias kommer från Hillerstorp, men känner att de blivit väl mottagna här. De har fått många vänner i deras egen ålder. Att de har barn känner de har varit en öppning för att lära känna familjer med barn i samma ålder. Men först och främst har kyrkan och församlingen välkomnat dem. Församlingen har blivit, som en andra familj, där tron förenar. Gnosjötrakten har många frikyrkor, liksom hela Jönköpings län. Nederst i artikeln hittar du en sammanställning av frikyrkorna i kommunen.

Gränden en samlingsplats

Vi träffas på Kafé Gränden intill HilleCenter. Isabelle och Mathias visar runt i de mysiga lokalerna. Inredningen går i industriell stil i naturfärger. Här är ljust, fräscht och inbjudande.

– Varje onsdag klockan två har vi öppet kafé här. Då brukar det komma ett femtiotal personer. All förtjänst går till vår verksamhet och till vår mission. Gränden är lite av en samlingspunkt där man kan få en andningspaus, berättar Mathias innan vi slår oss ner för att ta en kopp kaffe. Gränden är också som en ungdomsgård för olika åldrar flera dagar i veckan.

Från storstaden till lilla Hillerstorp

Isabelle och Mathias träffades 2012 när han arbetade i pingstkyrkan i Ljungby. Han kom dit efter att ha gått bibelskola i Aneby. De första två åren var de bara vänner, men tycke uppstod och de blev ett par. Mathias ville studera teologi och Isabelle var sugen på storstadsliv, därför hamnade de i Malmö under några år. Isabelle kom ner till Mathias när hon läst klart på Sankt Sigfrids folkhögskola utanför Växjö.

– Jag läste teologi och ledarskap på en pastorsutbildning i Pingstkyrkans, EFK:s och Allianskyrkans regi, fortsätter Mathias.

EFK står för Evangeliska Frikyrkan.

– Jag lärde mig så mycket mer på folkhögskolan än i vanliga skolan. Jag känner också att fritidsaktiviteterna är jätteviktiga. Det är så viktigt att man är själ och inte bara hjärna. När jag flyttade ner till Malmö när Mathias läste ALT, Akademi för Ledarskap och Teologi, jobbade jag större delen på ett LSS-boende, inflikar Isabelle.

– Ingen av oss är härifrån från början, men vi kände igen oss lite här i Hillerstorp. Här värdesätter man familjen och jobbar för att barnen ska få en trygg uppväxt. Det är väl lite av Gnosjöandan som märks. Det är tack vare församlingen som vi kommit in i sammanhang i Hillerstorp. Det går snabbare att komma samman när man har samma tro. Man kan bara slappna av in i relationen. Kyrkan är viktig. Det är väldigt vackert att man möts i kyrkan. Man får en familj. Församlingen är som en familj, fortsätter Isabelle.

Församlingen bidrar till projekt runt om i världen

Isabelle och Mathias har lagt märke till att det är många företagare i Hillerstorp.

– I kyrkan delar vi med oss. Många företagare ger pengar till församlingen. Vissa ger en viss procent. Vi har omkring 250 medlemmar på pappret, av dem är 150 aktiva och deltar i olika aktiviteter och är med på våra gudstjänster. Vi räknar in ungefär 125 000 kronor i månaden som går till löner, verksamhet och missionärer. Vi har missionärer i Sydafrika, Spanien, Östeuropa och de som rör sig över hela världen. I Sydafrika har vi ett barnhem som heter ”Give a child a family”. Där har man hittat barn slängda i containers. Hela konfirmationsgruppen besökte i våras ett hem för drogmissbrukare i Estland. Det är väldigt lärorikt att se andras verklighet för våra ungdomar. Hemmet har väldigt rigida regler för att de ska kunna komma ur sitt missbruk. Det behövs mycket rutiner för att komma bort ifrån missbruket. Vi driver även en dövskola i Laos. Det finns pengar här och det är bra! Här i Hillerstorp har vi också en hjälpkassa. Där vi kan ta pengar för att stötta någon som kanske inte kan betala sin elräkning, eller köpa matkassar för att dela ut till behövande, berättar Mathias.

Det finns stort behov av hjälp

– Vi trodde att många skulle behöva stöd under Corona, men det blev inte så. Nu däremot är det fler som behöver hjälp på grund av inflationen och elräkningarna… Det finns många behov. Men det finns väldigt tydliga regler kring hur hjälpen delas ut. Det är tre personer som sköter detta. Vi vet inte vilka som får stöd. Att behovet finns är lätt att se. Vissa har blivit sjuka redan vid 50 och kan inte längre arbeta. Någon har kanske varit i samboskap där mannen arbetat och kvinnan tagit hand om hemmet och barnen. När han går tar han med sig alla pengar och hon står utan.

Billiga bostäder och välkomnande attityd

– Här i Hillerstorp är huset billigare än lägenheten i Malmö. Om du aldrig bott någon annanstans så kanske du missar lite av tacksamheten. Det är ett annat tempo i Malmö. Här är mycket lugnare. Även om vi bodde i storstaden så utnyttjade vi inte allt. Vi var mest i kvarteret där vi bodde. Gick mellan kyrkan, Willys och lägenheten. Vi kunde konstatera att vi efter fem år i Malmö inte sett alls så mycket som vi trodde att vi skulle göra. Vi trodde vi skulle åka till Köpenhamn ofta, men det blev inte så. Vi förflyttade oss mellan Värnhem och Söderkulla, sen blev det inte så mycket mer, fortsätter Mathias.

– Här finns föreningar som bjuder in. Vi var rädda för att man skulle vara inskränkta här och att folk skulle umgås i släktcirklar. Men det har inte varit så, det har känts väldigt fint här. Vi har blivit vänner med de som är i vår egen ålder. Det är lätt att komma i kontakt med andra som har barn. Barnen vill leka. Här flyttar in en del barnfamiljer. Det är kul. Vår Ester går på Storå förskola. Det ligger typ 18 meter från tomtgränsen. Efter halv sex på kvällen och på helgerna så kan vi gå dit och leka. Det gör vi ofta. Det är en jättefin lekplats, avslutar Isabelle.

Nu väntar Isabelle och Mathias sitt andra barn. Hillerstorp får ännu en invånare i början av 2024.

Frikyrkor i Gnosjö kommun

Hamnkyrkan finns i Hillerstorp och tillhör Pingskyrkan och Evangeliska Frikyrkan.

I Åsenhöga/Marieholm och i Gnosjö finns också pingsförsamlingar.

I Marieholm finns den Rumänska Pingstförsamlingen och i Kulltorps finns Korskyrkan, som tillhör både pingstkyrkan och Allians.

Saronförsamlingen i Marås och Betelförsamlingen i Nissafors tillhör Evangeliska Frikyrkan.

Missionskyrkorna i Gnosjö, Törestorp och Hillerstorp tillhör Allians.

Equmeniaförsamlingen Åsenhöga tillhör Equmeniakyrkan. Kyrkorna och frikyrkorna står för mycket fritidsverksamhet för såväl gammal som ung.

Svenska kyrkan i Gnosjö pastorat

Gnosjö församling

Kävsjö församling, med Kyrkans hus i Hillerstorp

Åsenhöga församling

Källeryds församling