Gnosjö kommun logotype
En kvinna sitter på en bänk och funderar.

Välfärdsguiden vägleder dig

Senast uppdaterad 05 mars 2024

Syftet med Välfärdsguiden är att hjälpa dig att hitta rätt i välfärdssystemet och vara ett stöd för att underlätta vägen mot självständighet, egen försörjning, god hälsa och balans i livet.

På Välfärdsguiden kan du bland annat läsa om hur välfärdssystemet fungerar. Välfärdsguiden är tänkt att fungera på samma sätt som vårdens 1177.

Det svenska systemet för välfärd är till för att du ska få det stöd du behöver, men det kan vara svårt att hitta vad som finns, då det kommer från olika håll. Om du hamnat fel flera gånger under en längre tid kan du mista i ditt förtroende för välfärdssystemet. Med hjälp av Välfärdsguiden kan du få ökad förståelse för vilket stöd som finns, som du kan ha rätt till. Du får tillgång till samlad information och kan få kontroll över din egen väg framåt. På så vis kan det kännas lättare att ta kontakt och du kan få en kortare väg till rätt stöd.

Ju mer ifyllt, ju bättre svar

När du besöker Välfärdsguidens hemsida kan du börja med att använda Hitta-guiden. Här svarar du på frågor om dig och din situation. Du väljer själv vilka frågor du vill svara på och vilka steg du vill. Ju mer du fyller i ju bättre kan du bli guidad.

Om du redan vet vilket ditt nästa steg ska bli kan du fylla i dina mål. När du är färdig kommer dina resultat sorteras efter dina svar.

Inspiration och guidning

Du kan välja att läsa och låta dig bli inspirerad av andras berättelser om sina liv. Du kan också söka svar på de vanligaste frågorna, eller läsa mer om du undrar om hur välfärdssystemet fungerar. Vill du hitta insatser eller stöd för just dig kan du gå till sidan Vägval där du anger din hemkommun, Gnosjö, där du bor.

Du som vill göra en mer specifik lösning kan använda det mer avancerade filtret där du kan kryssa i det som gäller för dig. Detta är även ett bra verktyg för den som arbetar som handläggare. Om du går in på ett "Vägval" så kan du se vad den leder till och vad som krävs för att ta del av det.

Välfärdsguiden hjälper dig att hitta rätt i välfärden och välfärdssystemet. Välfärdsguiden är till för att underlätta vägen mot självständighet, egen försörjning, god hälsa och att hitta balans i livet.