Gnosjö kommun logotype
En ung glad tjej där det blåser i håret.

En av Sveriges bästa skyttar inom discgolfsporten har slagit ner sina bopålar i Marås.

Kärleken och jobbet fick Josefine att flytta hit

Senast uppdaterad 08 juli 2024

Det var inte svårt för Josefine att ta steget att lämna Örebro för Gnosjö. Här fanns inte bara en discgolfbana, utan också närhet till naturen och kärleken.

Anledningen till att folk flyttar är främst för jobben, men kärleken har även stor betydelse. Enligt studier är argumenten för de, som lämnar storstaden för landet, att det är nära till naturen, att familjen finns nära, att man kan bo billigare, att det är lugnare och mer fridfullt och att det är bättre för barnen att växa upp.

Josefine Johansson tillhör de, som valt lilla natursköna Marås framför Örebro. Josefine är en av Sveriges bästa discgolfare. För henne var det kärleken och jobbet, som fick henne att ta steget att flytta hit. Det underlättade att veta att det fanns en 9-hålsbana på orten där hon kan bedriva delar av sin träning.

En energisk vinnarskalle

Vi träffar henne på en av fotbollsplanerna vid Töllstorpshallen en dag när det blåser halv storm. Hon har just avslutat arbetet för dagen på vårdcentralen Bra Liv i Gnosjö, där hon arbetar som fysioterapeut.

– Det var inte svårt att lämna Örebro för Marås, även om jag var ganska bortskämd där. Det fanns två 18-hålsbanor för discgolf i Örebro. Här finns bara en 9-hålsbana. Det var viktigt för mig att ha jobb innan jag flyttade hit och jag lyckades med det. Det är en trivsam arbetsplats. Jag har trevliga kollegor, så det känns väldigt bra.

För Josefine är träning och tävling en stor del av livet och det har det alltid varit. Att den nya discgolfbanan fanns gjorde steget att flytta hit betydligt lättare.

Josefine visar hur man ska hålla i discen för att få ett bra stabilt grepp, så att man kan styra hur den ska gå. Det är mycket teknik för att få den dit man vill. Josefine är en av Sveriges absolut bästa skyttar och tillhör den svenska eliten inom discgolf, så man kan inte få någon bättre instruktör.

– Jag älskar all sport och är en riktig tävlingsmänniska och vinnarskalle. Jag har så mycket energi som jag måste få ur mig. Att kunna ta mig hit till banan efter jobbet är verkligen bra. Tidigare har jag även spelat fotboll och handboll. Discgolfen började jag med 2019, så det är nästan fem år sen nu, gjorde min första tävling 2021.

Gnosjöandan känns av

I midsomras flyttade hon in för att bli sambo med Sebastian. Det var främst för honom som hon lämnade Örebro. Hon var på väg mot en discgolftävling i Finland på genomresa i Jönköping, när hon träffade honom. Det tog inte lång stund för att de skulle de fatta tycke för varandra.

– Visst har jag känt att mentaliteten är lite speciell här. Folk är mycket företagsamma. Om de ska göra något så gör de det direkt. Här tvekar man inte. Det var lätt för mig att ta steget flytta till Gnosjö. Från början kommer jag från Hallsbergs kommun, som har cirka 16 000 invånare, men i Hallsberg är det ungefär 10 000. Det är ganska utspritt, precis som här. Gnosjö känns som hemma.

En ung tjej som har många discar i sin ryggsäck.

Varje disc har sin uppgift, precis som i vanlig golf. Det finns exempelvis "driver" och "putter".