Gnosjö kommun logotype
En man står framför en såg som digitaliserats och därför blir automatiserad.

Carl Ottosson, tredje generationens företagare på Norrebo Träindustri AB, har tack vare ALMI-checkar kunnat modernisera sin industri.

Affärsutvecklaren guidar företagare om bidrag

Senast uppdaterad 25 oktober 2023

Om ditt företag har högst 249 anställda kan du ansöka om checkar hos Almi för utveckling, forskning eller energikartläggning. Checkarna är bidrag, vilket är en stor fördel i jämförelse med lån. Bidraget täcker hälften av kostnaderna.

Ett av de företag som dragit nytta av Almi-check är Norrebo Träindustri. Familjeföretaget strax utanför Gnosjö tillverkar butiksinredningar, displayer och montrar, främst för butiker.

– Det finns mycket att söka, men det är en djungel.

Så säger Carl Ottosson, VD, om hur det är att leta finansiering för företagsutveckling.

Snårig djungel av finansieringsmöjligheter

Tack vare att ett besök av kommunledningen i våras fick han kontakt med Maria Kristiansson, affärsutvecklare på Science Park. Hon ha kunnat guida i den snåriga djungeln av finansieringsmöjligheter.

– Det var Maria som hjälpte oss att komma in på spåret med ALMI-checkar. Det finns mycket att söka, men svårt att ha överblicken själv. Vi hade haft en tanke på att digitalisera vår verksamhet under en ganska lång tid. Maria hjälpte oss med ansökan till ALMI. Man kan söka upp till 300 000 kronor, så betalar man 50 procent själv. Vi fick inte hela summan vi ansökt om, men ändå mycket. ALMI vill hellre betala ut till fler än några få.

Carl är nöjd med resultatet av digitaliserings-projekten, som delvis är klara i dagarna.

Så här gör du för att söka

– Man börjar med att göra en ansökan. Sen presenterar man sitt ”case” över Teams för ALMI. Du har en kvart på dig att presentera din idé. Åtta personer lyssnar och ställer frågor. Det är de som bedömer om idén är något att satsa på. Jag fick sen besked redan efter ett par dagar.

För utveckling, forskning och energieffektivisering

Att man kan ansöka om checkar hos Almi för att utveckla sitt företag är nog inte så välkänt. Du kan söka checkar för utveckling, forskning och energikartläggning hos Almi. De olika typerna av checkar är lite olika stora. Utvecklingscheckarna kan sökas av företag med 1 till 249 anställda, som behöver öka sin konkurrenskraft. Stödet kan bli upp till 100 000 kronor. Checkarna delas ut för utveckling av digitalisering, internationalisering och hållbar omställning.

Forsknings- och utvecklingschecken kan hjälpa ditt företag att få ny kunskap kring att utveckla innovativa varor, tjänster eller processer. Här kan stödet bli upp till 300 000 kronor.

Energikartläggningschecken är till för att företag ska bli mer energieffektiva. Checken ska bidra till att genomföra kartläggningen. Här ska man tänka på att även små justeringar kan ge stor positiv effekt. För energikartläggning kan man få högst 30 000 kronor i stöd.

Digitala tack vare checkarna

På Norrebo Träindustri AB har man fått ALMI-checkar för två projekt. Den första är för att koppla ihop affärssystemet med maskinen digitalt.

– Tidigare har vi fått knappa in en mängd mått, men nu kommer vi kunna automatisera vår såg. Det minimerar fel och går mycket snabbare. Vi får rätt lagersaldo. Det har varit ett förbättringsområde vi har tänkt på under en längre tid. Systemet kostar en del, så hade vi inte fått ALMI-checkarna hade vi bara satsat på det ena projektet.

Det andra projektet är speciellt. Det kommer att ta lite längre tid tills detta är klart. Där ska man kunna läsa in ordern digitalt direkt från kunden, skräddarsytt. Igenom hela processen har Norrebo Träindustri haft hjälp av sina leverantörer av affärssystem och maskiner för att kunna göra den nya anpassningarna.

Behöver du också guidning bland bidragen?

Går du i funderingar på att utveckla ditt eget företag, ta gärna kontakt med vår affärsutvecklare Maria Kristiansson på Science Park. Hon kan guida dig bland finansiärer och liknande.

Kontakta affärsutvecklaren

Maria Kristiansson, affärsutvecklare Science Park
E-post: maria.kristiansson@sciencepark.se
Telefon: 0370-33 10 05