Gnosjö kommun logotype

Bli deltidsbrandman och en del av teamet i Hillerstorp!

Senast uppdaterad 22 februari 2024

Kan du tänka dig att vara deltidsbrandman och göra en insats? Vi behöver nya deltidare till Hillerstorp.

När det går ett larm gäller det att raskt rycka ut. Alla typer av färdigheter är värdefulla för att skapa en mångsidig styrka. Du är varmt välkommen till Räddningstjänsten, team Hillerstorp.

Linus Sandberg har varit deltidsbrandman i fjorton år, något han kan rekommendera till andra som tycker om att hjälpa andra.

– Det finns en tillfredsställelse med att hjälpa andra människor. Det är så givande att utvecklas inom sjukvård, brandteori och annat. Då alla brandmän i beredskap även har en annan huvudanställning finns en hel massa yrkesområden som man får inblick i. Vi har lärare, undersköterskor, snickare, industriarbetare bland våra deltidare. Det finns alltid möjlighet att plocka upp och ta tillvara på varandras kompetenser. Det ger fina förutsättningar för att hantera den olika bredd av uppdrag som vi ställs inför.

För att arbeta som deltidsbrandman utbildar du dig enligt ett koncept som kallas GRIB, grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap. Under ett par veckor får du en bra grund att stå på, för att sedan kunna arbeta och utvecklas vidare. När du är utbildad och färdig, ingår du i en grupp med kollegor, som tillsammans har beredskap var fjärde vecka. Du erhåller en beredskapsersättning och har utöver det ersättning för insatser och övningar.

– Under veckan med beredskap bär man en personsökare. När SOS larmar ska vi vara på väg från brandstationen inom 6 minuter. Den tiden gör att man behöver bo och arbeta i tätorten. Men det finns kollegor, som jobbar eller bor på annan ort, och kan ha beredskap i andra orter, dagtid.

Vem passar att vara brandman på deltid?

– Du ska ha viljan att hjälpa andra. Du ska tycka om att testa nytt och att se vad du går för. I gengäld får du en härlig grupp med kollegor med en gemenskap som jag tror är unik för blåljusyrkena. Det finns någonting för alla att förkovra sig i, teknikutveckling, sjukvård... Många kollegor tycker om fysisk träning, men man behöver inte vara stor och stark. Det är dock bra om du har en god grundfysik, eftersom det är en viktig förutsättning för jobbet. Överlag är jobbet som deltidsbrandman mycket givande. Världens bästa extraknäck, i mina ögon.

Läs mer på vår hemsida om att vara deltidsbrandman.

Läs mer om vad som krävs på blideltidsbrandman.nu.