Gnosjö kommun logotype
Fint upplagd måltid för att fira Nobeldagen.

Nobelmiddagen firas varje år med extra elegant servering på tallrikarna.

Guldkant för de äldre

Senast uppdaterad 19 februari 2024

Lyndon McLeod, kostchef, och Kunchanok Andersson, teamledare på kostenheten, sitter ner en stund för att berätta om den offentliga måltiden. På restaurang Rosen lyser röda rosor upp på matborden.

Restaurangen fick en uppfräschning för några år sedan. Då målades borden och stolarna om och sitsarna fick ny klädsel. Allt är vitt och fräscht. Restaurangen är öppen för pensionärer, besökanden till Rosendal och för kommunanställda. Här finns plats för ungefär trettio personer. Oftast kommer kring tjugo matgäster för att äta sin lunch här. En måltid kostar 75 kronor, även när det är en trerättersmiddag.

I köket, alldeles intill, är ostkaka framdukad för att tina inför morgondagen. Det ska bli skördefest för de äldre med trerättersmeny.

Måltiden, en upplevelse

Lyndon berättar.

– Vi har några guldkantsdagar om året som vi inte får missa. Några dagar firar vi med trerättersmiddag. Det är Nobeldagen, skördefesten och offentliga måltidens dag, bland annat. Till påsk, jul och midsommar serverar vi buffé med traditionella rätter. På Skördefesten i början av oktober blir det pumpasoppa till förrätt, marinerat kalkonbröst med rostade grönsaker till huvudrätt och äpplekaka till dessert. I somras hade vi grillfest och då serverade vi även grillat på avdelningarna till de som inte kunde vara med.

Andra dagar med guldkant är alla hjärtans dag, semmeldagen, kanelbullens dag och i augusti är det kräftskiva för de boende. Förutom guldkantsdagar, så har man fredagsmys på fredagskvällarna med något extra gott.

– Det skulle inte förvåna mig om vi serverar tacos till fredagsmyset om tjugo år, utbrister Lyndon.

Kunchanok fortsätter.

– Vi vill lyfta måltiden till en upplevelse. På varje avdelning finns det kostombud. Vi har kommunikation med varandra och har regelbundna kostmöten. Vi får veta vad våra matgäster vill äta och lagar mat efter deras önskemål.

Populärast med husmanskost

Populärast mat på Rosendal är lax, strömming, köttbullar, sidfläsk och makrill. Det får gärna vara svensk husmanskost. De äldre är inte så förtjusta i rätter som är enbart vegetariska, utan vill gärna ha kött eller fisk. Men det serveras alltid kokta grönsaker och råkostsallad till måltiderna.

Innan Coronapandemin brukade kostenheten servera ”hotellfrukost” en gång i veckan. Det var mycket populärt, enligt Kunchanok.

– Nu startar vi hotellfrukostarna igen!

Lyxig Nobelmiddag

Nobelmiddagen som serveras i samband med Nobeldagen den 10 december har lite extra lyxig glans. Då ska varje tallrik vara elegant upplagd. Det är ett digert arbete då omkring sextio tallrikar ska dekoreras. Vi äter ju även med ögat. 13 december, Luciadagen, är också en dag som uppmärksammas. Då serveras det lutfisk till många äldres glädje.

Klurighet löser ekonomin

Att livsmedel har blivit dyrare har gjort att Lyndon och Kunchanok fått tänka till och vara lite kluriga än normalt.

– Hittar vi kycklingfärs till ett bra pris så tar vi det istället för nötfärs till tacos. Vi kan också titta på mat vi kan rädda hos leverantören. Den har kanske kort datum och ett mycket bra pris. Då använder vi den direkt. Vi slänger inte, utan använder det som blir över, berättar Kunchanok.

– Har vi köttfärs över kan den bli lasagne. Vi gör alternativa maträtter av det som blir över, fyller Lyndon i.

Offentliga måltiden

Tre miljoner skattefinansierade måltider serveras inom förskola, skola, vård och omsorg i Sverige. Dessa måltider har stor betydelse i människors liv!

Mer än var tionde måltid i en människas liv är en offentlig måltid. De offentliga måltiderna ger inte bara mat i magen. De främjar också god hälsa, de utjämnar även socioekonomiska skillnader, ger struktur åt dagen och är ett tillfälle för möten och samtal.

Konserver och torrvaror för krisberedskap

Måltiderna har även en strategisk funktion på lokal, regional och nationell nivå. Exempelvis i arbetet med att stärka inhemsk matproduktion, uppnå miljö- och klimatmål och genom att vara en del av landets krisberedskap.

– Vi ser alltid till att vi har mycket ris och konserver hemma. Vi behöver kunna ha mat till de äldre även om det skulle bli en kris, avslutar Kunchanok vårt samtal.