Gnosjö kommun logotype
Brandbil

Nya brandbilar bidrar till trygghet

Nu har två fabriksnya fullutrustade brandbilar levererats till Räddningstjänsten i Gislaved-Gnosjö.

– Vi är verkligen glada och stolta över de nya bilarna, de är viktiga för att kunna ge fortsatt god service till invånarna, säger Niclas Palmgren, ordförande för räddningsnämnden.

Räddningstjänsten är en del av totalförsvaret som åker ut på många olika skiftande uppdrag. Larmen och uttryckningarna har ökat under åren. Bland annat har översvämningar som beror på klimatförändringar blivit allt vanligare, berättar Niklas. 

– Det är viktigt att ha moderna och pålitliga fordon för att våra medarbetare ska ha en säker arbetsmiljö. Men det är också nödvändigt för att flera ska vilja jobba med oss i framtiden, säger Niclas.

Brandförsvarets gamla brandbilar kommer inte skrotas, utan får en andra chans på annat håll. En av dem kommer att skeppas till Ukraina.

– Tyvärr ses utryckningsfordon som militära mål i kriget där och många förstörs. Så de behöver verkligen den här bilen, berättar Niclas.

Det andra kvarvarande fordonet kommer framöver att förvaras i ett av de beredskapslager som finns inom totalförsvaret.

– På grund av det försämrade säkerhetsläget i omvärlden behöver även vi I Sverige förbereda oss för om det blir kristider. Det här blir en del av det arbetet, säger Niclas.

Grupp utanför brandbil

Från vänster: Kommunstyrelsens ordförande Kristine Hästmark, Alexander Josefsson, station Hestra, Niclas Palmgren, Räddningsnämndens ordförande och Ricki Boman, Station Gnojsö.

Brandbil

Kommunstyrelsens ordförande Kristine Hästmark testar förarmiljön i en av de nya brandbilarna.