Gnosjö kommun logotype
En kvinna och en man står inne i en kyrka.

Dagny Torlaksdottir är behandlare i Gnosjö kommun och Niclas Aronsson arbetar som terapeut i Värnamo. Niclas föreläste under Suicidpreventiva veckan.

Det finns hjälp för dig med spelberoende

Senast uppdaterad 30 januari 2024

Ett beroende av spel är emotionellt och kan vara svårt att avsluta. Det krävs speciell kompetens hos behandlaren. Behovet är enormt, då spelberoende idag är en folksjukdom.

Behandla ditt beroende

Dagny Torlaksdottir, behandlare på öppenvården, kan hjälpa dig som är spelberoende. Hon arbetar även förebyggande och erbjuder behandling när du känner att du inte kan hantera till exempel alkohol-, narkotika- och spelberoende. Kontakta henne för ett möte om du är rädd att ditt beroende gått överstyr.

Kontakt med behandlare

Dagny Torlaksdottir, dagny.torlaksdottir@gnosjo.se

Stöd med ekonomin

Om ditt spelande satt spår i din ekonomi kan Petra Störling, som är budget- och skuldrådgivare bistå dig med rådgivning och eventuell skuldsanering. Kontakta henne för ett möte om du känner att din ekonomi börjar ta stryk av ditt spelande.

Kontakt med budget- och skuldrådgivaren

Petra Störling, petra.storling@gnosjo.se

Från Niclas föreläsning

Niclas Aronsson tillhör de som vet vad det innebär att vara spelberoende. Han föreläste under Suicidpreventiva veckan i Gnosjö kyrka. Idag arbetar han, som terapeut. Behovet är enormt.

Drabbar hela familjen

I Sverige finns 76 registrerade spelbolag och internationellt finns över 4 300. Det finns oändliga möjligheter att spela alltid, bara en knapptryckning bort. 50 procent av spelbolagens omsättning står 4 procent av spelarna för. 20 procent av de som spelar håller sig inom sunda gränser. Men 80 procent gör inte det. Idag räknas spelberoende till folksjukdomarna. För att göra det krävs att 2,5 procent av befolkningen lider av sjukdomen.

Niclas Aronsson är väl insatt i vad det innebär att vara spelberoende.

– Spelberoende är en systemsjukdom och en familjesjukdom. Idag har man fokus på den sjuke, men man borde ha det på hela familjen. Att vara spelberoende leder till psykisk ohälsa och tyvärr även till självmord. Det är femton gånger fler som tar sitt liv bland spelberoende personer.

Skam leder till tystnad

Bland tjejer är det fler som söker hjälp, men fler killar avslutar sina liv. Vilket tyder på att de ingår i en machokultur där man inte talar om känslor.

– Bréne Brown är en sociolog som skrivit om skam. Enligt henne finns det tre typer. Den första är där du skäms för att du kanske glömt stänga gylfen. Den andra är skuld, där du känner dig skyldig för något du gjort. Den tredje är skam som, leder till tystnad, fördömande och ensamhet. Skammen gör att du överkompenserar med att verka trevlig och normal, som en slags fasad, medan du håller din hemlighet för dig själv. Är du spelberoende vill du dölja det för alla andra. Samtidigt, som du försöker täcka över förluster genom att spela mer, skäms du mer och mer för ditt beteende.

Niclas var fast i spelberoende i tio års tid. Han började spela i femtonårsåldern med kompisar. Det började oskyldigt med kompisar i idrottsföreningen. Det handlade om småpengar.

– Det är en sådan skam att vara spelare, så man håller det för sig själv så länge. Man pratar inte med någon tills man tagit sitt liv, som en sista utväg. Ofta kan omgivningen känna på sig att det är något som inte stämmer. De har en dålig magkänsla.

I Sverige finns mellan 350 000 och 470 000 riskspelare. Av dessa är det ytterst få som klarar av att sluta. 40.000 barn lever med en förälder som är spelberoende med allt vad det innebär.

Småspelandet kan leda till beroende

För Niclas utvecklades småspelandet till ett beroende. När han kom hem efter matcher spelade han i hemlighet när han kom hem.

– Jag tänkte att jag ska bara lösa den här situationen, vinna tillbaka det jag förlorat. Fondpengarna försvann.

Det hela uppdagades av hans pappa när han ville hjälpa honom med att förvalta hans fonder. Det fanns inga att förvalta och så klart så blev pappan arg och förbannad. Niclas försökte lösa sin situation gång på gång, men hamnade ständigt och jämnt i samma situation. Flera gånger försökte han ta sitt liv. Han var så ledsen och föräldrarna så arga. Han kände sådan skam för att han svikit dem så. Han blev en strulig person, som man inte kunde lita på. Han gjorde flera omstarter, men kom hela tiden tillbaka till spelandet.

Till slut tog hans syster med honom så att han skulle få slut på sitt beroende. Men psykiatrin ville inte ta emot honom, föräldrarna ville inte ta emot honom. Men systern gav sig inte och kämpade för att de skulle ta emot honom akut. Då hamnade han i Linköping på GameOver. Där fick han den hjälp han behövde.

Skillnad på olika typer av beroenden

Niclas menar att det är viktigt att skilja på emotionellt beroende, som spel, shopping och sex, från kemiskt beroende där man är beroende av en substans.

– Bland unga som tränar innebandy, hockey, basket eller fotboll säger 13 procent att de har problem med spelberoende. Dessa idrotter är lagidrotter, vilket gör att detta är en miljö som är farlig. Många triggar varandra att spela.

Ett tydligt tecken på att man blivit beroende är att man lägger ner mycket tid på spelande. Symtomet är att man får konsekvenser på sin ekonomi. Man trixar med konton, tar slut på sina besparingar, ljuger, lånar…Det finns få med så sofistikerade lögner som spelmissbrukares.

En man står i mittgången i kyrkan och pratar med personer i kyrkbänkarna.

Niclas, som idag är terapeut, talade av egen erfarenhet av spelberoende. Publiken lyssnade uppmärksamt.

Kriterier för spelberoende

Det finns nio kriterier för spelberoende. Om du uppfyller fyra av de nio kriterierna innebär det att du har ett beroende.

  1. Du tänker ständigt på spel.
  2. För att behålla spänningen krävs att summorna blir allt större.
  3. Du har misslyckats flera gånger med att minska spelandet eller att sluta spela.
  4. Du blir rastlös eller irriterad när du försöker minska eller sluta.
  5. Du spelar för att slippa problem, för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
  6. Du återvänder till spel när du har förlorat pengar.
  7. Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar.
  8. Du har riskerat att förlora eller förlorat en viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
  9. Du förlitar dig på att andra ska ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.