Gnosjö kommun logotype
Bebisar på mjukt golv tillsammans med sina föräldrar.

Fantastisk mötesplats

Senast uppdaterad 02 oktober 2023

Ett år har gått sen Familjecentralen i Gnosjö slog upp portarna. Personalen kan se tillbaka på ett väldigt lyckat år med många besökare till alla fyra verksamheterna.

Bra med allt samlat

Mycket positivt har hänt sen Familjecentralen startade för ett år sedan. I mångt och mycket blev det ännu bättre. Karoline Johansson är den som planerar verksamheten för den öppna förskolan. Hon har stor erfarenhet från den ordinarie förskolan.

– Jag har fortfarande inte vant mig vid att det är så stor spridning på hur många som kommer till Öppna förskolan. Ibland är vi väldigt många och ibland bara några få.

Johanna Lindberg, barnsjuksköterska, uttrycker spontant om hur bra det fungerar mellan de olika verksamheterna.

– Det är en enorm fördel att ha allting samlat, här finns allt på samma ställe. Barnhälsovård, kvinnohälsovård, kurator, specialpedagog och den öppna förskolan. Det är verkligen en enorm fördel.

Karoline tycker också att det är oerhört mycket enklare för de föräldrar som har barn med särskilda behov att få rätt stöd.

– För föräldrar med barn med extra behov är det väldigt lätt att bara knacka på. Just nu sitter också Ann-Louise Lindén, som i normala fall sitter på Skolkontoret, här. Hon är specialpedagog för förskolorna och det har varit så positivt att ha henne här.

Två kvinnor med en grön bakgrund.

Johanna Lindberg, barnsjuksköterska och Karoline Johansson, förskollärare, är mycket nöjda med att det är så nära kontakter på Familjecentralen.

Låga trösklar mellan verksamheterna

Familjecentralernas idé bygger på att allt ska finnas samlat på samma ställe. Det ska vara lätt att först gå på kvinnohälsovården medan man väntar barn. Och sedan komma till barnhälsovården när barnet väl har kommit. Öppna förskolan är navet och hjärtat i verksamheten. Här kan föräldrar träffas och skapa nya kontakter medan barnen får umgås med jämnåriga.

– Det är mycket enklare att ta kontakt för oss mellan de olika verksamheterna, men det är även smidigare för föräldrarna. Här har vi verkligen mycket låga trösklar för alla. Naturligtvis känns det lite provisoriskt med paviljongerna. Utifrån ser det inte ut som att det är klart och en del föräldrar blir så förvånade att det är så stort när de kommer in. Man kan ju missa att det är stort när man ser det från gatan.

Föräldrar och barn leker på golvet.

På öppna förskolan finns möjlighet för barn och föräldrar att träffas och umgås.

Personal som talar arabiska och somaliska

Alla föräldrar kommer i kontakt med familjecentralen, tack vare barnhälsovården, dit alla barn kallas för hälsoundersökningar och kontroller. Alla föräldrar väljer inte att besöka Öppna förskolan av olika skäl, men vissa blir stammisar och kommer varje vecka.

– Stammisarna tycker att det är mycket bra här. De tycker att här är mysigt. Fika finns till självkostnadspris. Måndagar är alltid välbesökta. I måndags var vi nitton besökare, idag torsdag tjugo, men i tisdags var vi bara fem. I våras gjorde vi en ”drive” och bjöd in arabisktalande föräldrar, så vi får fler från andra kulturer. Vi har ju Fayza här som är vår ”brobryggare”. Hon talar arabiska, somaliska, engelska och svenska, så hon är en viktig resurs.

Ytterligare en öppen dag

I augusti bestämde man sig för att öka upp med en dag till för Öppna förskolan, så nu är det även öppet på torsdagarna. Barnhälsovården har som regel öppet alla vardagar.

– Vi har lyssnat in hur andra familjecentraler gör och tagit lärdom. Nu har vi en extra lugn dag för de allra minsta. Det hoppas vi ska uppskattas. De minsta barn har behov av att det är lite lugnare, säger Karolin.

Varje tillfälle på Öppna förskolan följer ett visst schema. Ofta startar man med en sång och avslutar med en sångstund. Sångstunden har alltid ett syfte och är anpassad efter barnens ålder. För de minsta kan det bli en sång där barnet gungas medan man sjunger. För de lite större barnen kan det vara en titt-ut-sång.

Bebisar som vilar.

De riktigt små barnen uppskattar lugn och ro.

Träffar för föräldrar

Familjecentralen har också börjat ha föräldraträffar uppdelade på sju tillfällen med tio teman. Den första träffen är före barnet föds och är en heldag tillsammans med kvinnohälsovården. Sedan följer träffarna barnets utveckling upp till omkring tre år. De tar upp ämnen som bra mat, sömn, skärmtid och språkutveckling.

Trygghetscirkeln drar igång igen den 4 oktober och är nästan fullbokad. Den blev en succé direkt.

– Cirkeln som hölls i våras var så uppskattad. Det känns väldigt roligt.

Öppettider på Öppna förskolan

  • Måndagar klockan 9.00 till 11.30, ålder 0–6 år
  • Tisdagar klockan 13.00 till 15.30, ålder 0–6 år
  • Onsdagar klockan 9.00 till 11.30. ålder nyfödd till cirka tio månader
  • Torsdagar klockan 9.00 till 11.30, ålder 0–2 år

Ändrade öppettider, veckoinformation och eventuella teman läggs ut på Facebook och Instagram.

Följ Familjecentralen på Instagram.

Följ Familjecentralen på Facebook.