Gnosjö kommun logotype
En kvinna som tittar in i kameran.

Viktig fråga som vi satsar på

Senast uppdaterad 31 augusti 2023

Malin Hill vill att fler ska engagera sig för att förhindra självmord. I år är ungdomarna och de äldre i fokus för föreläsningarna.

Från måndag 4 till söndag 10 september händer det mycket under den Suicidpreventiva veckan. Vi har alla möjlighet att ta del av kostnadsfria föreläsningar och gratis bio.

På onsdagen hålls dessutom minimässan Livsviktigt! med en mängd lokala aktörer, bland annat Svenska kyrkan, Tjejjouren och öppenvården.

Genomförs i hela länet

För vår kommuns räkning har Malin Hill, LSS-chef och samordnare för suicidpreventiva arbetet, planerat programmet och mässan tillsammans med Madelen Kjell, som är samordnare för det suicidpreventiva arbetet på Räddningstjänsten Gislaved Gnosjö.

– Bakgrunden varför vi genomför den suicidpreventiva veckan är att vi är med i ett nätverk där alla kommuner i Jönköpings län ingår. På ett möte i våras bestämde vi att vi skulle satsa lite extra på den här frågan, eftersom den är så viktig och aktuell. De flesta kommunerna kommer att genomföra den Suicidpreventiva veckan och utforma den efter sina egna förutsättningar. Vi har ju ett samarbete med Gislaved och har genomfört Våga-fråga-utbildningarna i båda kommunerna för alla anställda, vilket har varit ett lyckat koncept. Nu vill vi satsa på att erbjuda våra kommuninvånare verktyg och kunskap i ämnet.

Fokus på äldre och ungdomar

Malin menar att det är viktigt att prata om självmord, det kan rädda liv. Föreläsningarna och mässan är en chans för allmänheten att få ökad förståelse för psykisk ohälsa.

– Vi arbetar efter en handlingsplan där åtta målgrupper ingår. I år har vi valt att fokusera extra på ungdomar och äldre. Det är därför som vi bjudit in högstadieskolorna i Gnosjö och Hillerstorp. De kommer att få lyssna på en föreläsning med Puya Yekerusta, som är skolpsykolog.

Malin fortsätter.

– Våga fråga äldre-föreläsningen i Gislaved kan jag verkligen rekommendera. Det går inte att blunda för att även äldre tar sina liv, tyvärr.

Starta anhöriggrupp

Thea Wadsby, som är engagerad i SuicidZero, SPEC och Mind, kommer att vara med vid alla föreläsningar under veckan i Gnosjö. Hon är där för att försöka starta upp en anhöriggrupp, tänkt att fungera som stöd om man mist någon genom självmord.

Veckan avslutas med ljusmanifestation

På söndagskvällen avslutas veckan genom att 1569 ljus tänds i form av en ljusmanifestation på Stortorget i Gislaved. 1569 personer har tagit sina liv genom suicid 2022.

Läs hela programmet för suicidpreventiva veckan.

Gravljus som är tända står i mörkret.