Gnosjö kommun logotype

Hederspris för god arkitektur

Senast uppdaterad 15 november 2023

2022 fyllde Norrebo missionshus 100 år. Nu har restaureringen av den anrika byggnaden prisats för sin arkitektur.

Diplomet för "Hederspriset för god arkitektur 2023" lämnades över i samband med söndagens gudstjänst. Det var Carl Ottosson, ordförande i församlingen, som tog emot det.

– Det har gjorts ett enastående och otroligt viktigt arbete, säger Kristine Hästmark, kommunalråd.

Vi delar ut arkitekturpris till nybyggen och hederspris till andra projekt.

Du kan läsa vilka fler som tilldelats arkitekturpris och hederspris, genom åren, på vår sida "Arkitekturpris". Där kan du också nominera ett projekt som byggts eller färdigställts under de tre senaste åren.

Motivering

Norrebo missionshus blev år 2022 100 år gammalt, vilket firades med en färdigställd restaurering och en byggnadsminnesförklaring. Missionshuset är ett av mycket få missionshus som finns kvar i originalskick och fortfarande används. Församlingen fick medel av Länsstyrelsen för att genomföra restaureringen men utan stora mängder ideellt arbete och sponsring från lokala företag hade det aldrig varit möjligt att genomföra. Missionshuset är därför ett lysande exempel på hur myndigheter, näringslivet och lokalinvånare kan samarbeta för att bevara den arkitektur och det kulturarv som finns i Gnosjö kommun.

Carl Ottosson, ordförande i församlingen, tog emot diplomet av Kristine Hästmark, kommunalråd. De skakar hand.

Carl Ottosson, ordförande i församlingen, tog emot diplomet av Kristine Hästmark, kommunalråd.