Gnosjö kommun logotype
En man sitter i gungstolen och får ett tyngdtäcke på sig.

Tyngdtäcket läggs ovanpå personen när den ligger i gungstolen.

Rogivande gungstolar lugnar

Senast uppdaterad 15 november 2023

Att inte kunna koppla av och vara uppjagad, kan vara vanligt när du lider av demens. Med gungstolar, som gungar likt en vagga, kan den orolige få lugn. Nu finns fem specialbyggda gungstolar på våra äldreboenden tack vare Kampradstiftelsen.

Kampradstiftelsen har gjort det möjligt att köpa in fem specialkonstruerade gungstolar med lugnande effekt. Speciellt framtagna är gungstolarna för att fungera för personer med demens. I vissa demenstillstånd ingår vandringsbeteende med mycket oro. För dessa personer kan gungstolarna vara extra bra. Men de är även avstressande för personal, som då och då, kan behöva vila upp sig efter en ansträngande dag.

Anna Andersson, enhetschef för Bäckgårdens särskilda boende var i kontakt med företaget Ergo Nova, vilka marknadsför gungstolarna. Först fick personalen prova en gungstol i tre veckor. Efter att de gjort det, insåg de att detta var bra investering för brukarna.

– Gungstolen vi lånat hade jättebra effekt, därför ville vi köpa in sådana till våra brukare, förklarar Sandra Fritz.

Ansökan beviljades snabbt

Gungstolarna var dyra, så de tänkte först att de inte hade råd. Men genom att kontakta Kampradstiftelsen kanske de skulle kunna köpa in dem. Anna och Sandra Fritz skrev ihop en ansökan. De var mycket noggranna, eftersom de tyckte att det var viktigt att den blev bra.

Anna och Sandra blev mycket förvånade hur snabbt ansökan blev beviljad. Redan efter ett par veckor var de fem gungstolarna på plats. Två av dem kommer att finnas på Bäckgården, två hamnar på Rosendal och en på Hamngården. Tanken är att gungstolarna ska fördelas efter behov.

– Stolen gungar i ett visst mönster och så har du musik i nacken. Över dig har ett mindre tyngdtäcke, som inte går så långt ner på benen. Runt midjan har du en kudde, liknande en amningskudde, som gör att du kan låta axlarna vila. Programmet är på två timmar. Gungstolen är jättelätt att sköta. Det finns en dosa man styr med och man väljer själv om man vill ha musik eller om man vill vara utan.

– Gungstolarna kostade hiskeliga pengar så vi är så glada att vi fått dessa till oss!

Varje stol kostar 100 000 kronor, så sammanlagt har de kostat en halv miljon kronor. Naturligtvis är alla väldigt tacksamma för Kampradstiftelsens bidrag. Gungstolarna kommer många till gagn.

En man testar gungstolen.

Abbas arbetar på korttidsboendet på Rosendal. Han fick vara testpilot för att visa upp hur gungstolen fungerar.