Gnosjö kommun logotype
En man med silverskyddsjacka gjuter i metall.

På Gjutarnatta 2022 var Ove Skofteröd på plats och göt i metall.

Ove Skofteröd får kulturstipendiet 2023

Senast uppdaterad 11 september 2023

Kultur- och utbildningsutskottet har beslutat
att utse Ove Skofteröd till 2023 års kulturstipendiat.

Gnosjö kommuns kulturstipendium har delats ut sedan 1973 och har till syfte att stödja och uppmuntra olika kulturyttringar från både privatpersoner, föreningar och grupper av personer. Kulturstipendiet tilldelas personer som är födda eller bosatta i Gnosjö kommun eller som har en särskild anknytning till vår kommun.

Totalt har fyra personer nominerats till årets upplaga av kulturstipendiet. Kultur- och utbildningsförvaltningen förordade Ove Skofteröd till kulturstipendiet 2023 för sina bemärkta insatser inom kulturområdet i Gnosjö kommun.

Motivering till stipendiet

Ove Skofteröd har sedan 1980-talet arbetat som framgångsrik konstgjutare. Med stort hantverkskunnande och konstnärlig känsla har han gjutit liv i fantastiska skulpturer där den mest kända, Margareta Krook med sina värmeslingor, kan värma förbipasserande utanför Dramaten i Stockholm.

I en plasficka syns ett foto på en staty och en kvinna.

På Hylténs Industrimuseum finns bilder på skulpturer som Ove Skofteröd har gjutit. En av de mest kända är statyn föreställande Margareta Krook, här syns den tillsammans med Ann-Louise Ekman.