Gnosjö kommun logotype

Raster med fart och fläkt

Senast uppdaterad 08 november 2023

På Bäckaskolan råder febril aktivitet under rasterna. Då dansar barnen, spelar boll, tävlar, springer eller leker.

Raster ska vara roliga och aktiva för alla barn. Det är något man tagit fasta på Bäckaskolans låg- och mellanstadium. Det märks tydligt att barnen är pigga på att röra sig. Rörelse är bra inte bara för kroppen, utan får också studieresultaten att förbättras.

Sandra Claesson är fritidspedagog på Bäckaskolans F-6 och sköter rastaktiviteter sen i augusti förra året. Hon styr upp och skapar nya spännande aktiviteter, som gör att alla vill vara med på rasterna.

– Häromdagen var det Pi-dagen, då hade vi aktiviteter kring det. Vi anordnade en tävling om vem som kan komma ihåg flest decimaler. Barnen gillar tävlingar och därför försöker jag skapa olika typer så att alla kan vinna. Ibland har jag lotteri bland de som deltagit om vinsten. Vi har sponsrats av kommunen med bad- och biobiljetter och lite andra saker, som nyckelband och nyckelringar.

Vitt papper med siffran Pi med samtliga decimaler

Att komma ihåg samtliga decimaler i Pi har varit en utmaning många tyckt varit roligt.

Det finnns något för alla

Det är väldigt positivt att rasterna blir roliga och att det finns så mycket olika saker att välja på att göra. Någon tycker om matematik, en annan vill lära sina kompisar danssteg och en del vill springa många varv på en rast. Några spelar boll och andra hoppar på "hoppinne".

Det är en glädje i att röra sig och detta smittar av sig på studieresultaten som har utvecklats positivt sen man startade med rastaktiviteter. Ibland kan Sandra bara starta upp barnen så sköter de sina aktiviteter själva.

– Eleverna är duktiga på att fånga upp danser. De gillar verkligen musik. Ibland räcker det att man lyssnar och rör sig med rytmen utan att man kan stegen, säger Sandra samtidigt som musiken dånar ut från högtalaren.