Gnosjö kommun logotype

Den här nyheten är äldre än ett år.

Barn uppkrupna i en soffa där de läser böcker.

Böcker bjuder in till lässtunder

Senast uppdaterad 31 oktober 2023

Bokskogens kapprumsbibliotek har blivit en succé bland både barn och föräldrar. Att låna med en bok hem ger läsglädje med många positiva effekter.

Theres Rantatalo och barnen på avdelning Diamanten på Bokskogens förskola visar upp sitt fina kapprumsbibliotek. Här märks att barnen är entusiastiska inför de många böcker de kan bläddra och titta på bilderna i. Föräldrarna eller personalen läser ur böckerna för barnen.

Bokskogens förskola i Kulltorp är först ut av kommunens förskolor med att ha ett kapprumsbibliotek. Förra året invigdes det och nu har man kunnat se hur positivt det tagits emot.

En positiv tillgång

Theres Rantatalo är förskollärare, det är hon som visar runt. Barnen snurrar runt våra ben och kryper snart upp i den lilla soffan med varsin bok.

– Vi har ju inte biblioteket nära, som man till exempel har i Gnosjö. Kapprumsbiblioteket har bara varit positivt. Barnen gillar det, föräldrarna gillar det och vi i personalen är verkligen glada för det.

Theres har säkert åtta barn kring benen på sig, som svärmar kring kojan, med den inbyggda soffan. Här kan man närsomhelst krypa upp med en bok och ha det lugnt och skönt en stund.

– Det är en tillgång. När ett barn är färdig med något före de andra, så kan det gå hit. Ta en bok och ta det lite lugnt.

Theres fortsätter.

– Det är så mysigt när föräldrar stannar en liten extra stund för att läsa för barnen innan de ska hem. Och biblioteket, som lånar böckerna till oss, är mycket tillmötesgående. Vi var lite rädda i början att böckerna skulle bli förstörda. Men biblioteket menar att barnen får leka med böckerna. Det är ingen katastrof om någon skulle gå sönder eller blir ritad i.

Den dagliga kontakten med föräldrarna är viktig, anser man på Bokskogens förskola, och med föräldrarnas besök i kapprumsbiblioteket förstärks den.

Förskolan är inrymd i ljusa lokaler som inbjuder till lek, aktivitet och utforskande. Här utforskar man nu även böckernas förtrollande värld.

Kapprumsbibliotek, vad är det?

Ett kapprumsbibliotek är ett bibliotek i förskolans kapprum där man enkelt kan låna en bok när man hämtar sitt barn från förskolan.

På Bokskogen har de kapprumsbibliotek på de två avdelningarna där de lite äldre barnen går.

Avsikten med kapprumsbiblioteken är att uppmuntra och inspirera föräldrar och barn till läsande. Målet är bland annat att sänka tröskel för föräldrarna att själva ta sig till biblioteket och besöka dess aktiviteter.

Bra för språkutveckling och vidgade vyer

På Bokskogen jobbar man med språkutveckling som en del i arbetsplanen. Man vill uppmuntra och trycka på vikten av läsning för en positiv språkutveckling hos barnen. Pedagogerna arbetar aktivt och medvetet med att tillvarata barnens intresse och nyfikenhet, så att starta det lilla kapprumsbiblioteket låg helt i rätt tiden.

Barnens åsikter och funderingar är värdefulla och genom ett demokratiskt förhållningssätt tar man tillvara på barns inflytande. Att läsa böcker av alla de slag bidrar till barnens språkutveckling och vidgar deras vyer. Förskolan ger på så sätt förutsättningar till att varje barn utvecklar sina förmågor.

Böcker i en bokhylla på väggen så att framsidorna syns väl.