Anpassade medier

För dig som har svårt att läsa vanlig tryckt text finns det möjlighet att få hjälp av biblioteken i Gnosjö kommun. Vi erbjuder anpassade medier såsom talböcker, storstilsböcker och lättläst litteratur.

Äppelhyllan

På Äppelhyllan hittar du anpassade medier för barn och unga med funktionsnedsättning.                                                                        

Lättlästa böcker

För barn och vuxna finns böcker som är skrivna för att vara lättare att läsa - inga långa meningar eller krångliga ord och med en luftig och lättläst typografi. Det finns både skön- och facklitteratur som är lättläst.

Storstilsböcker

På Gnosjö bibliotek finns ett antal skönlitterära böcker med större stil än i vanliga böcker som personer med sämre syn kan ha glädje av.

Talböcker

Talböcker är främst till för barn och vuxna som på grund av funktionsnedsättning eller av någon anledning inte kan läsa tryckt text.

Talböcker finns i dag i ett digitalt format som kallas DAISY (Digital Audio SYstem).

Bokens text finns då inläst på så kallade DAISY-skivor som man kan lyssna på i en speciell DAISY-spelare. Spelaren kan du låna på Gnosjö bibliotek. Genom Syncentralen kan du få en egen spelare som hjälpmedel.

Du kan också lyssna på skivan genom ett läsprogram i datorn. Programmet laddar du hem kostnadsfritt via Myndigheten för tillgänliga medier, MTM. DAISY innebär att du bara behöver en enda skiva och bland annat kan lägga "bokmärken" där du slutar lyssna.

Det finns också kombinationsmaterial där du både kan lyssna på och läsa boken. Detta kallas Bok och DAISY.

Egen nedladdning av talböcker

Egen nedladdning är en tjänst som gör att du som har en läsnedsättning kan ladda ned talböcker hemma. Alla som har rätt att låna talböcker har också rätt att själv ladda ned talböcker och e-textböcker direkt från legimus.selänk till annan webbplats. Det som krävs är att användaren är registrerad för tjänsten Egen nedladdning.

Du registrerar dig på ditt bibliotek under bemannade öppettider och får inloggningsuppgifter till ditt Legimus-konto. Därefter kan du själv ladda ner talboken från en dator med internetuppkoppling, eller ladda ned till din mobiltelefon via deras app, som finns både till Apple och Android-produkter.
Din bibliotekarie hjälper dig med det tekniska.

Senast uppdaterad: 2017-07-04