Låna e-böcker och e-ljudböcker

Bibliotekets e-böcker och e-ljudböcker hittar du i bibliotekskatalogen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster En guide till nedladdning av e-media hittar du i högerspalten (eller längst ner om du läser den här texten på en surfplatta eller telefon).

För att låna loggar du in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod. Har du ingen pinkod kontakta biblioteket så får du en. Dina pågående lån hittar du under ”Mina lån”. Du kan låna en e-bok eller e-ljudbok per vecka. Lånetiden är 28 dagar och boken återlämnar sig själv.

Du kan också låna och lyssna på e-ljudböcker och läsa e-böcker i Biblio, en app som finns att ladda ner kostnadsfritt på App Store eller Google Play, beroende på vilken mobil enhet du använder. I Biblio kan du också låna och läsa e-böcker.


E-böcker

E-böcker kan antingen läsas uppkopplad mot internet (online) eller utan uppkoppling (offline). Biblioteket rekommenderar att du väljer att läsa dina e-böcker offline, eftersom du inte blir beroende av att vara uppkopplad.

E-böcker kan finnas i två olika format: EPUB eller PDF.

EPUB är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

PDF är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som PDF kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.


PC/Mac

Om du väljer att läsa boken online öppnas e-boken i din webbläsare och du kan läsa e-boken direkt utan någon speciell programvara. Vill du istället läsa boken offline behöver du av upphovsrättsliga skäl skaffa dig ett kostnadsfritt Adobe-IDlänk till annan webbplats. Väljer du att läsa på datorn behöver du installera läsprogrammet Adobe Digital Editionslänk till annan webbplats. Första gången du använder programmet behöver du auktorisera datorn med ditt Adobe-ID.


Mobil/surfplatta

Biblioteket rekommenderar Biblio, men det finns flera kostnadsfria läsprogram för e-böcker. Andra alternativ är Aldiko, PocketBook Reader och Adobe Digital Editions, som finns att ladda ner i App Store eller Google Play. Dessa finns endast på engelska. För att ladda ner e-böcker behöver du auktorisera läsprogrammet med ditt Adobe-ID.


E-ljudböcker

En e-ljudbok är en ljudbok som spelas upp strömmande via internet som du kan lyssna på i dator, mobil eller surfplatta. Biblioteket rekommenderar att du lyssnar i appen Biblio som finns att ladda ner både till iPhone/iPadlänk till annan webbplats och Android-enheterlänk till annan webbplats.


Hur lyssnar jag på e-ljudböcker strömmande?

När du sökt upp e-ljudboken väljer du format efter den enhet du använder. För att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker i din PC/Mac behöver du använda en webbläsare som stödjer Adobe Flash, vilket de flesta webbläsarna gör. Efter att du lånat boken går du till "Mina lån" och klicka på "Hämta e-bok" för den bok du vill lyssna på. Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret.

Spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnat i en bok och börjar automatiskt där nästa gång du öppnar boken. Spelaren kommer också ihåg din inställning av ljudvolym.

När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på "Mina sidor" igen och gå till ”Mina lån”. Klicka på "Hämta e-bok" för den bok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.


Hur lyssnar jag på e-ljudböcker i Biblio?

  1. Välj ”Folkbiblioteken i Gnosjö kommun”
  2. Skriv in ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod.
  3. Sök på titel eller bläddra bland kategorier.
  4. När du hittat en bok du vill lyssna på klickar du på ”Låna”. Lånet finns sedan under ”Mina lån”. Under ”Mina lån” kan du även välja att lyssna på boken offline. Då laddas boken ner på din enhet och är tillgänglig under lånetiden.

Har du ingen pinkod? Kontakta biblioteket via e-post eller ring 0370-33 11 338.

På bibliotekets Youtube-kanal finns filmer som visar hur du kommer igång med Biblio, länk till bibliotekets Youtube-kanallänk till annan webbplats.

Om du har några frågor eller behöver hjälp med att komma igång med e-media är du varmt välkommen in till ditt bibliotek.

 

Senast uppdaterad: 2020-09-28

Guide till nedladdning av e-media

I denna PDF-fil hittar du en guide med bild och text för att komma igång med att ladda ner e-böcker från bibliotekets hemsida.
Guide för e-mediaPDF

Kontakta ditt bibliotek om du stöter på svårigheter eller har några frågor. biblioteket@gnosjo.se