Gnosjö kommun logotype

Kulturarv och museer

Gnosjöandan har sitt ursprung i 1700-talets småindustri. Även om det är klurigt att precisera vad den består av, så är den ändå närvarande i vårt samhälle än idag.

Kanske handlar det om att vi samarbetar för att få saker att hända? Eller att vägen från tanke till handling inte är så lång? Finns det ett problem så löser vi det. Det är det som är Gnosjöandan. Välkommen till något av våra museer för att uppleva historien bakom vår anda! Öppettider och adresser till museerna hittar du på gnosjoandan.com

Hylténs industrimuseum

J E Hylténs metallvarufabrik var verksam mellan 1874 och 1974. Ett besök på Hylténs industrimuseum är som att träda in i en metallfabrik, där tiden stått still i 80 år. Det är ett levande museum med kunniga guider.

Hylténs industrimuseum är en intakt bevarad metallindustri med maskiner, verktyg och kontor. Det finns till och med kvar ett lager med varor, redo att skeppas i väg.

I verkstaden arbetar maskinerna med remdrift och elektriciteten kommer från ett eget över 100 år gammalt kraftverk. Det finns även försäljning av produkter tillverkade på gammalt vis, exempelvis skolklockor och mortlar.

Töllstorps industrimuseum

Töllstorps industrimuseum visar framväxten av småindustrin i Gnosjö från 1700-talet och framåt. Museumet grundades 1965 av Gnosjö hembygdsförening i samarbete med Gnosjö kommun. De ursprungliga byggnaderna har restaurerats och museet har successivt kompletterats med fler äldre byggnader. Där visas idag det som utgjorde vaggan till småföretagandet i Gnosjö.

I Töllstorp kan du se hela produktionskedjan från räckhammare och tråddrageri, till handvävstolar för tillverkning av metallduk. Här finns olika enkla maskiner för tillverkning av hårnålar, hönsglasögon, kruköron och andra produkter.

Gnosjö hembygdsförening håller museet öppet under sommarmånaderna och arrangerar visningar.

Marieholms bruk

Marieholms bruk är det sista järnbruket som startades i Småland. Det byggdes nedanför Skärvån mot Mosjön på dittills outnyttjad mark.

Bruket grundades av Anders Wingård 1836. Han gav bruket namn efter sin hustru, Maria Petronella, och bygden fick namn efter bruket. Bruket började drivas med två stångjärnssmedjor.

Om du följer den närliggande Saxhytteleden kan du se ruinerna av Saxhyttans valsverk, från 1891. Olika slags jordbruksmaskiner tillverkades här, flertalet av maskinerna finns kvar att beskådas i Gamla fabriken.

Under sommaren 2013 invigdes Marieholms Industrimuseum som drivs av Kulturarv Marieholm.

Gåröströms industrimuseum

På Gåröströms industrimuseum i Gnosjö renoveras och körs maskiner som speglar 1900-talets mekanisering och automatisering av Gnosjöindustrin.

Hur gick det till när man tillverkade spikar i början av 1900-talet? På museet kan du se detta och många andra spännande maskiner. Boka en intressant och lärorik guidning för att upptäcka mer av automatiseringen kring Gnosjöindustrierna.

Foto på Hylténs industrimuseum

Hylténs industrimuseum

Kontaktuppgifter för denna undersida

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan