Gnosjö kommun logotype
Två händer där fingrarna krokar i varandra.

Vi har alla våra egenheter. Båda måste få plats för sådan den är i förhållandet.

Parterapi kan rädda förhållandet

Senast uppdaterad 08 januari 2025

Det är oftast inte så enkelt att man packar väskan och lämnar partnern när man mår dåligt i en relation. Kanske har man barn tillsammans, eller hus? Kanske är svackan i förhållandet bara tillfällig? Hos Familjerådgivarna får ni hjälp att lösa upp låsningar och se om ni kan fortsätta som ett par, eller om ni ska separera.

Om du lever i ett förhållande som inte är vad du önskar finns möjlighet till familjerådgivning. För oss bosatta i Gnosjö kommun finns den närmaste att tillgå i Värnamo eller i Gislaved. Familjerådgivaren Emil Bolin menar att alla par, som kommer till familjerådgivningen, mår bättre efter terapin, oavsett vilket utfallet blir.

En man med glasögon.

Emil Bolin är en av terapeuterna på Familjerådgivarna i Småland, som stöttar i relationer som riskerar att gå i kras, oavsett om man är gift eller lever i ett samboförhållande.

Familjerådgivning finns närmast i Värnamo och i Gislaved

Närmaste familjerådgivning kan du som bor i Gnosjö få i Värnamo eller Gislaved. Om du och din partner hamnat i en situation där ni behöver stöttning kan ni kan kontakta Familjerådgivarna i Småland. Ni kan välja kontakt via deras webbplats, genom att boka tid, skicka e-post eller genom att ringa. Rådgivning över telefon kostar bara normal samtalstaxa.

Ett bokat möte kostar 200 kronor för en timme. Om man har ansträngd ekonomi har familjerådgivarna möjlighet att låta dig få dina samtal utan avgift. Det går också att få möten digitalt, och även utanför kontorstid. Dock är möten på plats att föredra.

Normal samtalsfrekvens, som oftast behövs, är fyra samtal. Varje samtal hålls med ungefär tre veckors mellanrum. Du kan vara helt anonym, behandlarna har sekretess, för ingen journal och sparar inga personuppgifter.

Kontakt med familjerådgivningen

Boka din tid antingen via hemsidan www.familjeradgivarna.se eller via e-post emil@relationskonsulterna.se . Du kan även nå Familjerådgivarna på telefonnummer 036-71 16 05 för kortare telefonrådgivning under vardagar mellan 9.00 och 10.00.
Besöksadress: Myntgatan 10, Värnamo
Besöksadress: Gula Huset, Norra Storgatan 1, Gislaved

Småbarnsföräldrar söker mest stöd

– Familjerådgivarnas arbete handlar om att stötta par eller föräldrar. Vi hjälper till vid alla relationsproblem och relationskriser. Den vanligaste kategorin, som kommer till mig, är småbarnsföräldrar. Att bli förälder är kanske den största livsomställningen du går igenom i ditt liv och den mest påfrestande. Utrymmet för en själv minskar drastiskt. Många kvinnor känner att behovet av närhet från partnern minskar efter att ha burit, matat och vaggat ett barn en hel dag. Förstagångspar kan också bli chockade av att en amning tar lång tid. Sen är det dags för blöjbyte och ny amning. Att hitta sätt att förhålla sig till familjens nya förutsättningar och i det finna sin roll som förälder och partner kan vara svårt.

Emil fortsätter.

– Det är också vanligt att man söker stöd även vid andra livsomställningar, som när barnen börjar skolan, blir tonåringar eller flyttar hemifrån och boet blir tomt. Par kan komma till oss för att de är oroliga för att de växt ifrån varandra. Andra anledningar till att man får problem i relationen är sjukdom, otrohet och förlust inom familjen.

En pappa håller sitt nyfödda barn, samtidigt som mamman kikar ner på det.

Att bli förälder är en stor omställning. Det lilla barnet kräver omvårdnad dygnet runt och föräldrarnas egna intressen får stå tillbaka.

De flesta vill reparera sitt förhållande

Emil nämner många orsaker varför man kommer till familjerådgivningen. Om relationen ska kunna repareras beror på många olika faktorer. Varje par har sina omständigheter.

– Man kan ha en besvärlig svärmor, eller att de vuxna barnen inte vill träffas. Ibland har det funnits otrohet i förhållandet, som kan röra sig om en så liten incident som ett sms. Men som ändå leder till att förhållandet spricker. I ett annat förhållande kan partnern till och med fått barn med en annan, där relationen ändå kan räddas. Det kan finnas många olika omständigheter som gör att det går, eller inte går att reparera relationen.

En viktig faktor i alla relationer är om kommunikationen fungerar eller inte.

– Relationen kan bli ansträngd av att man skaffat barn och att vardagen är krävande. Man kanske känner att partnern inte förstår en längre och att man lever jämsides. Relationen har inte längre djup. Detta kan gå att reparera. I vissa fall kan inte den ena partnern kommunicera. Då kan vi behöva utforska om det går att acceptera att det fortsätter så här. Om partnern är tystlåten och alltid haft svårt att kommunicera, så går kanske inte detta att förändra. Då kanske man kan fundera på om man själv kan bli mer uppmärksam på det man faktiskt får i förhållandet.

Måendet blir bättre av terapi

Oavsett om parterapin kommer att leda till en separation eller till en reparation av förhållandet, leder terapin till bättre mående.

– Som regel märker jag stor skillnad mellan när jag har första samtalet, tills vi träffas sista gången. Måendet har förbättrats. Det märks på känslan i rummet. Det vi gör leder till förändringar i relationen, som påverkar måendet. Detta oavsett om båda väljer att hålla ihop eller gå skilda vägar. Om du exempelvis gått i två år och funderat på att separera och känt en sorg över att relationen inte är vad du önskar. Så kan det vara en lättnad att komma till skott. Samtidigt som vi kan fånga upp den andra partnern. Man ska veta att hälften av alla, som skaffar barn idag, går skilda vägar.

Ett par som vinkar till varandra.

Om man vill förändra sin partner och inte kan acceptera hur den är, så kan detta vara en anledning till att förhållandet inte fungerar. Emil brukar säga att båda ska få plats så som den är, så som den funkar som person. Går inte det, så är det inte givet att man ska leva tillsammans.

Utmärkande för fungerande förhållanden

För att ett förhållande ska fungera behöver man känna kärlek till varandra och ha ömsesidig tillit. Man behöver ha respekt gentemot varandra, visa lojalitet och trohet. Avsätta tid tillsammans. Att ha ett givande och tagande i relationen, ha gemensamma intressen och delad livsfilosofi. Att ha ett fungerande sexliv och dela humor och glädje.

Reparera eller separera - rådgivningen hjälper er oavsett

Det är vanligt att man kommer till familjerådgivningen, eftersom känslorna är slut. Man har nött ut varandra, så att det inte fungerar i relationen längre. Det kan ha tagit ett par år innan man kontaktar för att få stöd. Man har uppmanat partnern att ta tag i det som irriterar, men upplever att ingenting har hänt. Det kan handla om missnöje med exempelvis kommunikationen, arbetsfördelningen eller samlivet.

  • Att man har svårt att tala och kommunicera med varandra.
  • Att man har mycket konflikter och diskussioner i förhållandet.
  • Att man känner att kärleken har försvunnit.
  • Att man saknar närhet och intimitet, vilket gör att sexlivet inte fungerar.
  • Att det finns otrohet i förhållandet.
  • Att man har svårigheter att enas i frågor som rör barnen i föräldraskapet.
  • Att man önskar förbättra relationen.
  • Att någon av parterna vill separera.
Etrt äldre par som fågelskådar med varsin kikare.

Gemensamma intressen och delad livsfilosofi är något som utmärker många fungerande relationer.