Gnosjö kommun logotype
En pappa som tittar ner på sin baby, som han har i bärsele på magen.

Populära Trygghetscirkeln går åter i höst

Senast uppdaterad 09 juli 2024

Att lära dig förstå ditt barn och dig själv är något du får med dig när du deltar i höstens Trygghetscirkel. Utbildningen vänder sig till alla föräldrar med barn mellan noll och sex år. Starten är 3 oktober. Anmäl dig redan idag!

Höstens utbildning är redan halvfull med plats för nio deltagare, så anmäl dig så fort du kan om du är intresserad. Ny omgång kommer även till våren. Varje omgång består av åtta tillfällen, som följs av en uppföljning med repetition ett halvår senare.
Föräldrar, som tidigare deltagit, har varit mycket nöjda och ryktet har spridit sig. Så är du förälder med barn mellan noll och sex år, passa på att gå på åtta givande kvällar i familjecentralens och öppenvårdens regi.

Anmäl dig till höstens omgång av Trygghetscirkeln!

Anmälan gör du via e-post till monica.karlsson@gnosjo.se.

Stor skillnad med små förändringar

Monica Karlsson, kurator på familjecentralen håller i kursen, i höst tillsammans med familjebehandlare Veronica Frenzel. Monica berättar.

– För mig är det fjärde omgången av Trygghetscirkeln i höst som jag är med och håller i Gnosjö kommun. Det är roligt att det spridit sig så att fler vill gå. Jag skulle säga att alla föräldrar har nytta av att gå den.

Som förälder ställer du dig kanske frågan ”ska jag vara hård eller mjuk”. Oftast har du en tendens att antingen vara auktoritär eller vek. Det gäller att få en balans och tydlighet och den balansen är svår. De föräldrar som gått Trygghetscirkeln har varit mycket nöjda, de känner att de kan hantera sitt föräldraskap på ett bättre sätt än före utbildningen.

– Det är oftast inte mycket du behöver förändra hemma för att få en stor skillnad. Det handlar om att förstå barnet och förstå sig själv. Det är vanligt att föräldrar har olika bilder av vad barnuppfostran är från den egna barndomen. Man kan ha bilden av att så här tänker alla. För mig finns det ingenting som heter ”trots”. För mig är ”trots” utveckling. Barnet kommer på att det kan använda sin vilja och sina känslor. Det är mycket jobbigare för barnet än vad det är för dig som förälder. Du, som vuxen behöver ha mer tålamod än barnet och det är inte alltid lätt! Det är du som kan ha kontroll över situationen. Trygghetscirkeln hjälper föräldrarna att bli trygga i sig själva.

Du balanserar varje dag som förälder

Monica har hur mycket som helst att berätta kring föräldraskap.

– Det är många föräldrar som upptäcker när de går utbildningen att de får bättre förståelse för varandra också, inte bara för barnets utveckling. Det är så mycket som spelar roll, tidsandan har betydelse, vilken kulturell bakgrund och hur du själv har växt upp likaså. Sen lägger sig även den äldre generationen gärna sig i. Men du skämmer inte bort ditt barn när du ger det närhet och kärlek. Det finns mycket åsikter kring föräldraskapet. Men allting behöver en kontext. Det handlar om balans. Du balanserar varje dag som förälder. Det finns inga färdiga lösningar och det uppstår nya situationer hela tiden. Varje generation har sina problem. Gårdagens föräldrageneration tyckte kanske att barnen läste för mycket böcker. Barnen skulle ut och leka istället. Dagens generation är oroliga för skärmtiden och vad barnen gör på internet.

En mamma sitter i högt gräs och håller om sin baby.

Det är inte alltid lätt att vara förälder. På Trygghetscirkeln får du hjälp att lära känna både barnet och dig själv.