Gnosjö kommun logotype

Kostenheten lär sig ännu mer om ekologisk matlagning

Senast uppdaterad 28 juni 2024

Hållbart, ekologiskt och ekonomiskt, är det möjligt? Ja, det menar utbildarna i Projektet ”Mer ekologiskt i Jönköpings län” om man lagar mat i säsong och med mindre andel kött, utan att smaken går förlorad. Maten måste vara god, annars blir den till matsvinn.

30 maj genomgick kostenheten en utbildning för att bli ännu bättre på ekologiskt. Utbildningen ingår i projektet ”Mer ekologiskt i Jönköpings län”. Region Jönköpings län har beviljats bidrag för att synliggöra ekologisk matproduktion i regionen. Finansiär är Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Samarbetspartner i projektet är Länsstyrelsen i Jönköpings län, Föreningen Refarm Linné och Naturskyddsföreningen Jönköpings länsförbund.

De som deltagit är sammanlagt 25 personer bestående av våra kockar, måltidsbiträden, kostchefen Lyndon McLeod och övriga pedagoger, som bland annat arbetar med Måltidspedagogik. Målet med projektet är att höja kunskapen kring ekologiska produkter och dess mervärden för biologisk mångfald, klimat, miljö och hälsa.

Personer arbetar på i köket.

Det rådde febril aktivitet i köket på Storå förskola när rätterna tillagades.

Tretton nya ekologiska rätter tillagades

Förmiddagen gick till matlagning från grunden. Man har lagat till tretton olika rätter som klarar sig i en skärpt ekonomi och innehållande flera ekologiska råvaror. Fokuset har varit på råvaror i säsong, mer växtbaserade proteinkällor och mer svenskproducerat. Maten, som tillagats har varit hälsosam, smakrik och klimatsmart. Det har framför allt varit varianter på bekanta rätter, som traditionellt innehåller kött.

Eftermiddagen handlade om teori om ekologisk produktion och om olika märkningar. Jens Vikingsson från Refarm Linné föreläste om varför ekologiskt är bra för oss både ur hälso- och ur plånboksperspektiv. Han knöt ihop säcken efter förmiddagens praktiska arbete. Men gick också igenom ekologiska mervärden, som exempelvis närodlat, närproducerat eller lågt klimatavtryck.

Att se helheten inom hållbarhet kan betyda att man lagar mat efter säsong, minskar köttmängden och matsvinnet. Detta är något Gnosjö arbetat med i flera år. Trots det är det bra att uppdatera sig för att få veta det senaste och för att hitta nya vägar att förnya matlagningen, utan att göra avkall på smaken.

Fyra glada kvinnor i vita kokcskjortor diskuterar med en man.

Föreläsaren Jens Vikingsson passade på att prata med deltagarna under den korta bensträckaren på eftermiddagen.

Varför är ekologiskt bra?

Ekologisk produktion går ut på att man minskar skadegörare och ogräs genom att variera växtföljden och att odla motståndskraftiga växter. Allt för att undvika att använda gifter i odlingen. Ekobönder odlar inte samma gröda på samma ställen, utan har sex olika som byter plats. Man odlar baljväxter för att tillföra kväve till jorden. Genom växelodling blir inte jorden utarmad.

Ekologisk odling gör att humlor och bin kan leva, förbättrar den biologiska mångfalden, gör grundvattnet renare, arbetsmiljön bättre, ger oss giftfri mat utan onödiga tillsatser.