%20iphone-4130253.jpg)
Vill du bli en säkrare internetanvändare?
Senast uppdaterad 18 september 2023
Internetstiftelsen sprider nyttig kunskap om säkerhet på internet. Den 13 oktober kan du delta på seminariet "Digital idag" hemma från din egen mobil eller dator. Anmäl dig redan idag.
Det kan vara lätt att bli lurad på nätet idag då tyvärr många bedragare börjat använda internet. För att bli en säkrare internetanvändare har Internetstiftelsen både kurser och seminarium som är kostnadsfria. Den 13 oktober anordnar de ett digitalt seminarium ”Digital idag” mellan 10.30 till ungefär 12.25. På programmet finns bland annat om hur du skyddar dig mot nätfiske, den omtalade tekniken Artificiell Intelligens, hur du känner igen vilseledande och felaktig information och om skärmtid för äldre.
Program ”Digital idag” 13 oktober
Eventet är online och kostnadsfritt.
10:30 Välkomsthälsning av Internetstiftelsen.
10:35 Vad är nätfiske och hur kan jag skydda mig?
Erbjudandena är många och de kommer via telefonsamtal, e-post eller sms. Kunskap om hur du kan skilja ett riktigt ärende från ett bedrägligt är helt nödvändigt i vårt digitala samhälle. Dessutom är den här typen av bedrägerier en viktig inkomstkälla för kriminella nätverk. Lotta Mauritzson, Brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum.
10:55 AI i samhället: omtalad och omvälvande teknik
AI skiljer sig från tidigare generell teknik eftersom dess sociala och etiska effekter uppenbarar sig och förändras över tid i samspelet med människor. Vissa menar att AI utgör ett hot mot människans existens. Andra fokuserar på de risker som uppstår när tekniken på ett subtilt sätt påverkar sina användare. I detta föredrag kommer Emma att berätta mer om vad AI är, på vilka sätt vi redan använder det, och några av de utmaningar och risker tekniken medför. Emma Engström, forskare vid Institutet för framtidsstudier
11:25 Vem ljuger och vem kan avgöra vad som är sant?
Att värja sig mot vilselednde och felaktig information är 2023 något helt annat än vad det var för några år sedan. Utvecklingen vad det gäller spridningen av desinformation och möjligheterna till att manipulera innehåll i exempelvis sociala medier är stor. Under det här passet kommer du att få bättre förståelse för vad informationspåverkan är och hur den genomförs, lära dig att identifiera informationspåverkan samt stärka din egen motståndskraft. Anton Lif, specialist på påverkansoperationer och kommunikation
11:45 Mer skärmtid för äldre, daglig digital motion!
Det vi gör ofta förblir vi bra på och sällananvändning av digitala verktyg leder till mer frustration och osäkerhet. I detta föredrag får du reda på varför skärmtid är så viktig när du kommit upp i åren och hur du kan bidra till ditt livslånga digital lärandet genom daglig användning. Ulli Samuelsson, lektor i pedagogik.
12:05 AI, Big Data, ChatGPT, ChatBot, Cookie... Var tog människan vägen och varför är förståelse av människans beteenden viktigare än någonsin?
Vad innebär det att vara människa i en allt mer digitaliserad samtid, från nätdejting till att betala räkningarna i telefonen? Hur har ny medieteknologi påverkat våra beteenden, är det någon skillnad på att vara ung eller äldre när det kommer till beteendeförändringar? Katarina kommer få dig att förstå att man inte alltid måste förstå, men att vissa saker är viktigare än annat att förstå.
Katarina Graffman, doktor i antropologi
12:25 Summering av dagen av Björn Appelgren, moderator och folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen.