Gnosjö kommun logotype
En man med får utomhus.

Jirka uppmuntrar fler att vara med i Gårdsrundan

Senast uppdaterad 07 september 2023

Flyhyltan i Åsenhöga är besöksmål nummer 65 på Gårdsrundans karta. Jirka Bärnlund Fors, landsbygdsutvecklare i Värnamo kommun och politiker hos oss, vill få fler lantbrukare att visa upp sina gårdar för att komma närmre kunderna.

Jirka Bärnlund Fors vill rekommendera andra gårdar att delta i Gårdsrundan. Han och hans partner Niklas Lilja deltog redan förra året. I år kommer de köra en repris på förra årets koncept. Förberedelserna inför Gårdsrundan är just nu i full gång på Flyhyltan. Listan över allt som ska fixas är lång. Jirka och Niklas hoppas att besökarna ska vara lika taggade som de var förra året. Precis, som i fjol, tar de hem blommor att välkomna hösten med.

– Det var en succé förra året! Vi sålde 140 fika. Kaffe och hembakt är omtyckt! Det kom så mycket folk att jag nästan behövde vara parkeringsvakt. Den stora vinsten med att vara med är att få välkomna ut folk till gården. Många har idag ingen anknytning till landet, även om man bor i lilla Gnosjö. Man kanske bor i lägenhet eller villa. Alla vet inte mjölkens väg, eller att det är skillnad på hur en höna har det i sitt liv. Vi har kommit så långt ifrån livet på landet. Få barn vet hur maten vi äter kommer till.

Jirka fortsätter.

– Alla besökare var nyfikna och ville lära sig. Vi visade lammen och resten av gården. Det var verkligen mycket nyfikenhet och mycket frågor. De som kom längst ifrån var från Jönköping. Gårdsrundan är en trevlig familjeutflykt för många. Man tar med sig både barnen och mormor och morfar.

Det finns ett sug efter närproducerat

Jirka tror att många avstår att vara med för att de inte tror att deras verksamhet är tillräckligt intressant för att visa upp.

– Jag blev själv varse att det är den ju! Vi säljer honung, marmelad, ägg, köttlådor med båda lamm och nötkött. Det är ett väldigt sug efter närproducerat. Här finns fler gårdar som skulle kunna göra detsamma. Det är ett mervärde att kunna leverera direkt till kunden. Något så enkelt och basalt som kött blir mycket mångfasetterat, om man tänker på hur olika det produceras. Naturkött är något annat än det vi hittar i kyldisken i livsmedelsbutiken.

Trots merarbete, så värt det

En annan orsak till att man inte är med är kanske att det blir en del merarbete, spekulerar Jirka.

– Det är ju en helg och öppet mellan 10.00 och 16.00. Det kräver en del förarbete. Man vill ju inte att det ska se skräpigt ut när man har besökare, men det är så värt det. Man ser på sin verksamhet med nya ögon när man förstår hur uppskattat det är. Det är väldigt synd att vi är de enda som deltar i Gnosjö. Jag vill verkligen uppmuntra fler att vara med i Gårdsrundan! Ju fler som är med desto bättre! Man behöver inte sälja kött, man kan tillverka korgar eller kransar… Vi har ju den berömda Gnosjöandan här. Det är inte ovanligt att folk har sin egen lilla verksamhet i garaget, trots att man jobbar heltid.

13 000 besökare förra året

Det är tredje året som rundan anordnas. Förra året besökte hela 13 000 personer Gårdsrundan. Rundan anordnas inom ramen för arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och finansieras av Region Jönköpings län. Genomförandet är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, LRF, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet Jönköping, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun, NUVAB och Enter Gislaved. Syftet med Gårdsrundan är att fler invånare i Jönköpings län ska få möjlighet att upptäcka matproducenter, förädlare, öppna gårdar samt caféer och restauranger, som jobbar med lokala råvaror. Ambitionen är att fler ska få kunskap om hur mat produceras i vårt län och upptäcka alla matpärlor i närområdet. Över 70 besöksmål visar upp sin verksamhet, hur mat produceras och förädlas i vårt län. Öppettiderna är 10.00-16.00 lördag och söndag, om inget annat anges. Alla dessa kan du hitta i denna interaktiva digitala karta, men även kontaktuppgifter, aktiviteter och särskilda kulturevenemang.